• 1 Αυγούστου, 2021

Έρχονται περιβαλλοντικά τέλη – Εφαρμόζεται το “πληρώνω όσο πετάω”

 Έρχονται περιβαλλοντικά τέλη – Εφαρμόζεται το “πληρώνω όσο πετάω”

Ιδιαίτερα φιλόδοξοι στόχοι έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα απόβλητα και την ανακύκλωση, το οποίο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την ανακύκλωση. Συγκεκριμένα, η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων θα ανέλθουν σε ποσοστό τουλάχιστον 55% το 2025, 60% το 2030 και 65% το 2035, ενώ η ανακύκλωση των συσκευασιών σε ποσοστό τουλάχιστον 65% το 2025 και 70% το 2030.

Νέα έκρηξη: Κοντά στις 3.000 τα κρούσματα σήμερα

Επί του παρόντος, πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση με το 77,7% των αποβλήτων να οδηγούνται σε ταφή. Στην 4η θέση από το τέλος βρίσκεται η χώρα μας και ως προς την ανακύκλωση με ποσοστό 21%, την ώρα που αλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν κάνει άλματα και ο στόχος ήταν το 50% των αστικών στερεών αποβλήτων να ανακυκλώνεται το 2020.

Την ίδια στιγμή σε αρνητικό υψηλό βρισκόμαστε και όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων καθώς η Ελλάδα μετράει 28,9 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων ανά εκατομμύριο ΑΕΠ όταν ο ευρωπαικός μέσος όρος είναι 17,5 εκατ. τόνοι αποβλήτων ανά εκατομμύριο ευρώ του ΑΕΠ.

Μεταξύ των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στις 248 σελίδες του νομοσχεδίου, είναι και η εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο πετάω», βάσει του οποίου οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα χρέωσης χαμηλότερων δημοτικών τελών σε όλους όσοι παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο.

Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή συστήματος εγγυοδοσίας εκτός των πλαστικών φιαλών, η οποία έχει ηδη θεσπιστεί και για τις συσκευασίες ποτών, αναψυκτικών και ροφημάτων από αλουμίνιο και γυαλί μίας χρήσης. Πρακτικά ο καταναλωτής θα χρεώνεται ένα μικρό ποσό κατά την αγορά του προιόντος, το οποίο θα λαμβάνει πίσω με την επιστροφή της άδειας συσκευασίας.

Επίσης επεκτείνεται η εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους των 9 λεπτών του ευρώ (7 χωρίς το ΦΠΑ) σε όλες τις πλαστικές σακούλες πλην των βιοαποδομήσιμων, ενώ τέλος ύψους 8 λεπτών (συν ΦΠΑ) θα χρεώνεται ανά συσκευασία που περιέχει PVC κατά την αγορά των συγκεκριμένων προιόντων.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσίαση της νομοθετικής πρωτοβουλίας, με βασικούς πυλώνες αυτής την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, την αύξηση της ανακύκλωσης και τη μείωση της υγειονομικής ταφής, επεσήμανε: «Με το σημερινό μας νομοσχέδιο ανοίγουμε τον δρόμο ώστε όλοι μαζί – Πολιτεία, φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες – να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους για τη βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων, που θα έχει στο επίκεντρό της την ανακύκλωση και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Με μέτρα και στοχευμένες δράσεις για την ανάπτυξη και εδραίωση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και συνείδησης γινόμαστε σύμμαχοι προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να δώσουμε από κοινού τη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε και θα τα καταφέρουμε».

Πηγή: ethnos.gr