Έρχονται αυξήσεις για τους δανειολήπτες – Πόσο θα ανέβουν οι δόσεις

 Έρχονται αυξήσεις για τους δανειολήπτες – Πόσο θα ανέβουν οι δόσεις

Η ΕΚΤ μπαίνει στο κλαμπ των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών και μετά από 11 ολόκληρα χρόνια θα αυξήσει τα επιτόκια.  

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται μια αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και μια ακόμη τον Σεπτέμβριο, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία του πληθωρισμού.  

Με την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, θα επηρεαστούν χιλιάδες δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, συνδεδεμένα με το euribor που ακολουθεί την πορεία του επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας. Κάπως έτσι, για ένα στεγαστικό δάνειο για παράδειγμα 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών με επιτόκιο 3%, που η μηνιαία δόση του ανέρχεται σε 555 ευρώ, θα έχει μια αύξηση 12 ευρώ στα 567 ευρώ, μετά την αύξηση του Ιουλίου κατά 0,25% από την Φρανκφούρτη.  

Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει λιγότερο και ακριβότερο χρήμα, το οποίο θα επηρεάσει μοιραία και το κόστος δανεισμού για τις χώρες.

Την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ βρισκόταν στο βήμα εξηγώντας το τέλος της εποχής των αρνητικών επιτοκίων το ελληνικό 10ετές ομόλογο ανέβαινε σε υψηλό 3ετίας.

Σε υψηλό 8 ετών βρέθηκε το 10ετές της Γερμανίας και της Γαλλίας και της Ιταλίας. Είναι πολύ σημαντική πάντως η δέσμευση της ΕΚΤ να στηρίξει την Ελλάδα που δεν έχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα ακόμη και με τη δημιουργία καινούριων χρηματοδοτικών εργαλείων εφόσον επικρατήσουν συνθήκες στις αγορές. 

Mε πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Μανώλης Δράκος