Επιβεβαίωση Libre για Κούλογλου: “Εάν υπήρχε η δυνατότητα να φύγω από την ευρωομάδα, χωρίς να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα το εξέταζα σοβαρά”…

 Επιβεβαίωση Libre για Κούλογλου: “Εάν υπήρχε η δυνατότητα να φύγω από την ευρωομάδα, χωρίς να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα το εξέταζα σοβαρά”…

“Ένα βήμα πριν την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανεξαρτητοποίησή του από την ευρωομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ο ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου”, έγραφε, μεταξύ άλλων, το Libre από τις αρχές Ιουνίου, περιγράφοντας την κρίση που ξέσπασε στην ομάδα των 6 ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Έπρεπε να ακολουθήσουν δύο συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον ευρωβουλευτή (μια στα γραφεία της Κουμουνδούρου και μία δεύτερη, τυχαία, στην Αίγινα) για να κλείσει, όπως έγινε γνωστό, η πιθανότητα αποχώρησης του Στέλιου Κούλογλου. Ο ίδιος, μάλιστα, με δηλώσεις του στο cnn.gr διέψευσε τα σενάρια περί πιθανότητας ανεξαρτητοποίησής του.

«Δεν έχω καμία πρόθεση, ειδικά αυτή τη στιγμή, να αποχωρήσω από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο δεν έχω πολιτικές διαφωνίες. Ούτε θέλω να βάλω εμπόδια στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει μια μεγάλη αριστερή και προοδευτική παράταξη.

Με τους συναδέλφους της ευρωκοινονοβουλευτικής ομάδας διαφωνήσαμε σχετικά με τη δήλωσή μου για την Αριστερά ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκη και ηθικό.

Κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια των οποίων ο συντάκτες αν τηρούσαν στοιχειώδη δημοσιογραφική δεοντολογία θα μπορούσαν να με πάρουν ένα τηλέφωνο για να μάθουν τι έχει συμβεί και τις προθέσεις μου. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η δημοσιογραφία έχει απαξιωθεί πλήρως», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Ακολούθησε, προ ημερών, σύσκεψη των ευρωβουλευτών με τον Αλέξη Τσίπρα και, όπως ανακοινώθηκε από την Κουμουνδούρου, “το θέμα θεωρείται λήξαν”. Διέρρευσε, μάλιστα, πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον Δημήτρη Παπαδημούλη, αν και δεν έκρυψε την διαφωνία του σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του “πόθεν έσχες”. Ο επικεφαλής της ευρωομάδας ανακοίνωσε πως όσο κατέχει δημόσιο αξίωμα θα δίνει όσα εισπράττει από τα ενοίκια των σπιτιών που αγόρασε σε κοινωφελείς σκοπούς υπέρ των προσφύγων.

Θα θεωρούσε κανείς πως η εξέλιξη αυτή θα έκλεινε οριστικά και αμετάκλητα το θέμα της αναταραχής στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και θα επανέφερε τον Στέλιο Κούλογλου σε καθεστώς ομαλής συνεργασίας με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές.

Στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, δεν διέλαθε της προσοχής η συνέντευξη του ευρωβουλευτή στο σάϊτ ieidisis.gr και στον Βασίλη Σκουρή. Ο τελευταίος των ρώτησε για όσα ακούστηκαν περί ανεξαρτητοποίησης (που είχε αποκαλύψει το Libre και έσπευσε να διαψεύσει ο κ. Κούλογλου) και έλαβε την εξής απάντηση:

-Β.Σκουρής: Δεν μπορώ να μην σας το ρωτήσω. Σκέφτεστε –ή σκεφτήκατε- όντως την ανεξαρτητοποίησή σας από την ομάδα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ;

-Όταν το πόθεν έσχες του Δ. Παπαδημούλη κατέδειξε ότι τα διαμερίσματα που είχε αγοράσει είχαν ενοικιαστεί σε πρόσφυγες και μετανάστες, έπεσα κυριολεκτικά από τα σύννεφα. Δεν έχω προσωπικά μαζί του, ούτε έχω την παραμικρή φιλοδοξία να ηγηθώ της ευρωομάδας και να του πάρω τη θέση. Πιστεύω ότι όλη η ιστορία, έτσι όπως εξελίχθηκε, κάνει πρώτα από όλα κακό στον ίδιο και την πολιτική του ιστορία. Αλλά κάνει κακό και στην Αριστερά.

Τα τελευταία χρόνια, σε όλο τον κόσμο, η Αριστερά υποχρεώθηκε να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας, όπως συνέβη και στην Ελλάδα. Αυτό, δε, έδωσε την ευκαιρία στην Δεξιά να προσπαθήσει να πείσει ότι όλοι είναι ίδιοι. Όμως δεν είμαστε ίδιοι: Στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε διαφθορά, δεν είχαμε σκόιλ ελικίκου, ούτε σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις και μάλιστα μόλις μερικούς μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, όπως τώρα με τη ΝΔ. Το ηθικό πλεονέκτημα είναι κεφάλαιο που δεν πρέπει να χάσουμε, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες απαξίωσης της πολιτικής και εντεινόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Μου έρχονται μηνύματα φτώχειας από όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν λεφτά να πάνε στο σούπερ μάρκετ. Άλλοι που δουλεύουν εθελοντές για τους πρόσφυγες. Τι θα πεις στους μεν ή στους δε, όταν ακούν για αγορές δεκάδων διαμερισμάτων που νοικιάζονται στους πρόσφυγες; Γιατί να σε ψηφίσουν ή να οργανωθούν; Σύμφωνα με δημοσκόπους, αυτή η ιστορία έχει κοστίσει δημοσκοπικά στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αρκετά.

Όταν λοιπόν ρωτήθηκα σε τηλεοπτική εκπομπή, είπα όπως πάντα τη γνώμη μου: δεν μπορούμε να λέμε απλώς ότι τα πόθεν έσχες των πολιτικών της Δεξιάς ή του κ. Μητσοτάκη έχουν πρόβλημα και να πάμε στη λογική του μη χείρον βέλτιστον. Στην Αριστερά ότι είναι νόμιμο δεν είναι αναγκαστικά και ηθικό.

Στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι υπόλοιποι δεν συμφώνησαν με τη δήλωση μου, μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη. Αυτό ομολογώ με αποξένωσε από την ομάδα. Γιατί η δήλωση μου είχε στόχο να υπερασπίσω την αριστερά. Σταμάτησα έτσι να συνυπογράφω κάποιες κοινές ανακοινώσεις. Δεν σας κρύβω ότι αν υπήρχε δυνατότητα να φύγω από την ευρωομάδα αλλά να παραμείνω στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα το εξέταζα σοβαρά. Αλλά ποτέ δεν τέθηκε θέμα απομάκρυνσης μου από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο συμφωνώ πολιτικά και ιδεολογικά. Ούτε και θέλω να αποτελέσω εμπόδιο στην διαμόρφωση μιας αριστερής και προοδευτικής παράταξης που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας”.

Επί της ουσίας ο ευρωβουλευτής επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες ότι σταμάτησε να υπογράφει κοινές δηλώσεις με την ευρωομάδα, ενοχλημένος από τους χειρισμούς του Δημήτρη Παπαδημούλη, καθώς και ότι εξέτασε σοβαρά την πιθανότητα να φύγει από την ομάδα των ευρωβουλευτών χωρίς, όμως, να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήτοι, επιβεβαίωσε τις σκέψεις του περί ανεξαρτητοποίησης.

Ωστόσο, παρότι το θέμα αποχώρησης από την ευρωομάδα εκλεισε οριστικά μετά την παρέμβαση Τσίπρα, η αμφισημία του κ. Κούλογλου συνεχίζεται αφού το όνομά του απουσιάζει από την παρέμβαση όλων των υπολοίπων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με άλλους 47 ευρωβουλευτές για το Παλαιστινιακό.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά συνυπέγραψαν μαζί με τουλάχιστον άλλους 47 συναδέλφους τους επίσημη επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλεία Josep Borrell (Ζοζέπ Μπορέλ), απαιτώντας η Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το κράτος του Ισραήλ να μην προχωρήσει στη προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης, όπως έχει προαναγγείλει ότι θα πράξει την 1η Ιουλίου. Οι υπογράφοντες προέρχονται από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών των Πρασίνων αλλά και των Φιλελευθέρων.

Οι Ευρωβουλευτές τονίζουν πως εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε αυτή την κίνηση θα πρόκειται για: «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, θέτοντας έτσι περαιτέρω σε κίνδυνο μια ειρηνική και δίκαιη λύση. Αυτή η προσπάθεια διαιώνισης της κατοχής θα αποτελούσε ένα ακόμα ‘χτύπημα’ στην προοπτική ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους».

Η απουσία του κ. Κούλογλου από τις υπογραφές κάτω από το κείμενο δεν σημαίνει αναζωπύρωση της εσωστρέφειας -κάτι που θα ήταν ανάρμοστο μετά την σύσκεψη των ευρωβουλευτών με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την σύμφωνη γνώμη όλων στο να λήξει η αντιπαράθεση-, δημιουργεί, όμως, εύλογα ερωτηματικά.

Σχετικά Άρθρα