Επιτροπή Κυπριακής-Ελληνικής Φιλίας για την πενταμερή: Λευκωσία και Αθήνα να παραμείνουν πιστές στο κεκτημένο του Crans Montana

 Επιτροπή Κυπριακής-Ελληνικής Φιλίας για την πενταμερή: Λευκωσία και Αθήνα να παραμείνουν πιστές στο κεκτημένο του Crans Montana

Επιτροπή Κυπριακής-Ελληνικής Φιλίας και Συμπαράστασης στην Κύπρο: Ελλάδα και Κύπρος να παραμείνουν πιστές στο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων του Crans Montana. Η Επιτροπή παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της με αφορμή την έναρξη της πενταμερούς στη Γενεύη.

Αναφέρει αναλυτικά:

Έχουν περάσει ήδη 47 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το Κυπριακό ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει ανεπίλυτο. Επίκειται -λίγο πριν το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου (27-29)- μια Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό, όπου ουδείς γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους συγκαλείτε, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική συγκυρία.

Κάποιοι επιδιώκουν να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Με το ζητούμενο να μην είναι η αναζήτηση λύσης ενός σύγχρονου, δημοκρατικού και κανονικού κράτους αλλά η αποδόμηση και μετάλλαξη -σε μεταγενέστερο στάδιο -της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι ´ αυτόν τον λόγο υπάρχουν “παροτρύνσεις”, δηλαδή αφόρητες πιέσεις, προς την Ελληνοκυπριακή και την Ελλαδική πλευρά για επίδειξη ευελιξίας και συμβιβασμού. Επιδιώκεται η συζήτηση να εστιαστεί στην πολιτική ισότητας των Τουρκοκυπρίων, ζήτημα που ούτως ή άλλως έχει πλήρως αποσαφηνιστεί σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο στόχος δεν είναι αυτός που προβάλλουν δημόσια οι Τούρκοι και ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι οποίοι δολίως επιθυμούν λύση δυο κρατών. Είναι ένα τεχνητό διαπραγματευτικό επιχείρημα που αποσκοπεί στο να οδηγήσει τις ηγεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας σε περαιτέρω υποχωρήσεις. Υποχωρήσεις που θα σχετίζονται με τον διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων, πριν την οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, δηλαδή με την απώλεια των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ως προς την εκμετάλλευση και την αδειοδότηση, που τώρα ασκεί νόμιμα, ως κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία και η Τουρκία χαρακτηρίζει ως “υπερβολικές αξιώσεις των Ελληνοκυπρίων” .

Υποχωρήσεις που θα παραπέμπουν στις καλένδες το κυρίαρχο ζήτημα της ασφαλείας, συστατικό στοιχείο οποιουδήποτε ανεξάρτητου κράτους

Υποχωρήσεις που θα μεταβάλλουν τον πραγματικό χαρακτήρα του Κυπριακού Ζητήματος, από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σε διακοινοτική διαφορά.

Εργάζονται πολλοί για να ευοδωθεί η παραπάνω κατεύθυνση. Τεχνηέντως και λίγους μήνες πριν τη διάσκεψη, φρόντισαν να αποδυναμώσουν την ηγεσία και το πολιτικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβάλλοντας τη διαφθορά ως κυρίαρχο ζήτημα. Εκείνοι έχουν τους στόχους τους. Οι ηγεσίες και τα πολιτικά κόμματα όμως πρέπει να τους αντικρούσουν ψύχραιμα και αποτελεσματικά. Εμείς αυτό αναμένουμε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Να παραμείνουν πιστές στο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων του Crans Montana.

Να προτάξουν τον τερματισμό της κατοχής, την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, την επίλυση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου του θέματος των εποίκων, την οριστική ρύθμιση του θέματος ασφαλείας σε όλες του τις πτυχές και την κατάργηση των αναχρονιστικών Συμφωνιών Εγγύησης και Συμμαχίας.

Να επιδιώξουν μια λύση που να σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων και να οδηγεί στην επανένωση της Κύπρου, με γνώμονα την λειτουργία ενός σύγχρονου και κανονικού κράτους, χωρίς εγγυήσεις, που θα εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα στοχεύει στην ευημερία όλων των νόμιμων κατοίκων του.

Οποιαδήποτε άλλη λύση θα είναι καταστρεπτική για την Κύπρο και για την Ελλάδα, που πρέπει έμπρακτα να στηρίξει με κάθε τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχετικά Άρθρα