Επίθεση Παναγιωτόπουλου σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τις διαρροές για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία – “Θα εγείρω θέμα… “

 Επίθεση Παναγιωτόπουλου σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τις διαρροές για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία – “Θα εγείρω θέμα… “

«Θα έρχονται και θα ζητούν διαρκώς. Γίνονται συζητήσεις και προσεγγίσεις» είπε ο Υπ. Αμυνας ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να στείλουμε Leopard ή S-300 ή αντιεροπορικά που βρίσκονται στα νησιά μας. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, τα χρειαζόμαστε, είναι χρήσιμα και επιχειρησιακά ενεργά.

Ιδιαίτερη αίσθηση πάντως προκάλεσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος όταν ανέφερε, με αφορμή δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» με στοιχεία για όπλα που έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία, πως θα εγείρει θέμα στους αρχηγούς των επιτελείων σχετικά με το σύστημα πληροφοριών που έχει γίνει «ελβετικό τυρί». Ενώ, παράλληλα, κάλεσε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να επιδεικνύουν τη δέουσα υπευθυνότητα, ώστε να μην είναι κάθε πληροφορία προσβάσιμη στον οποιοδήποτε.

«Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία. Η άσκηση αντικατασκοπείας δεν έχει νόημα. Είναι πρόβλημα. Το συζητάνε όλοι στα καφενεία. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Προς Θεού. Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος .

Αφορμή για όσα υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας και προσπαθώντας να εξηγήσει την απόφασή του να μην δώσει αναλυτικά στοιχεία σε ανοιχτή συνεδρίαση για τον εξοπλισμό που στέλνει η χώρα μας στην Ουκρανία είπε: «Μίλησαν οι αρχηγοί των επιτελείων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με αξιωματικό από εκεί και μας έλεγε για τη διάταξη στο νησί. Πέντε λεπτά μετά τους αρχηγούς».

Ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, παρόλο που εισηγήθηκε να είναι δημόσια η συνεδρίαση, αρνήθηκε να μιλήσει λεπτομερώς και να δώσει την αναλυτική λίστα με τα οπλικά συστήματα που έχει στείλει η χώρα μας υποστηρίζοντας πως «αυτό δεν θα ήταν υπεύθυνο». Ωστόσο, απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας «ελάτε να τα δείτε στο υπουργείο», καταλογίζοντας «εμμονή» στην αντιπολίτευση και καλώντας να επιδείξει «υπευθυνότητα».

  • Η απόφαση του υπουργού Άμυνας να μην προχωρήσει, σε ανοιχτή συνεδρίαση, στην αποκάλυψη της λίστας των πυρομαχικών έφερε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να επιμένει και να υποστηρίζει πως πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες.

Στην τοποθέτηση του ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν προχώρησε στον ακριβή αριθμό όπλων που έχει σταλεί στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι έχουν σταλεί «τυφέκια καλάσνικοφ και κάποια πολυβόλα. Πυρομαχικά φορητού οπλισμού κυρίως 155 χιλ. Είναι αντιαρματικά όπλα, φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι λίγοι. Ρουκέτες και λίγοι εκτοξευτές» και πρόσθεσε «είμαι διατεθειμένος να σας δώσω την λίστα αλλά όχι σε ανοικτή συνεδρίαση».

Ο Νίκος Παναγιώτοπουλος εξήγησε πως «το υλικό που έχει σταλεί δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά για τις ένοπλες δυνάμεις και δεν επηρεάζει τα αποθέματα μας. Πρόκειται κυρίως για πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες. Πρόκειται για τα όπλα της λεγόμενης «τρίτης» γραμμής και δεν επηρεάζεται συνολικά ούτε στο ελάχιστο η αμυντική μας διάταξη».

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις αμυντικές δυνάμεις. Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε πραγματικά εικοσαπλάσιο-πενηνταπλάσιο αριθμό. Αν υπήρχε η πραγματική υπόνοια ότι θα αποδυναμώναμε την άμυνα μας φυσικά δεν θα διαθέταμε τίποτα απ’ όσα διαθέσαμε».

Παναγιώτης Δρίβας