Επίθεση με βιτριόλι: Οι συγκινητικές στιγμές μετά την απόφαση

 Επίθεση με βιτριόλι: Οι συγκινητικές στιγμές μετά την απόφαση

Οι τίτλοι τέλους μίας πολύκροτης δίκης, για ένα έγκλημα σκληρό που προκάλεσε έντονα συναισθήματα στο πανελλήνιο, μπήκαν ύστερα από επτά συνεδριάσεις. Η Έφη Κακαράντζουλα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών και τριών μηνών, για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με ενδεχόμενο δόλο, και της απείθεια. Η εκφώνηση της ετυμηγορίας, η οποία ελήφθη ομόφωνα, έλαβε χώρα κάτω από το βλέμμα της Ιωάννας Παλιοσπύρου η οποία άκουσε την απόφαση ενοχής με απόλυτη ψυχραιμία. Στον αντίποδα οι φίλες της, οι οποίες όταν ενημερώθηκαν για την έκβαση της δίκης έσπευσαν να πανηγυρίσουν, για το αποτέλεσμα.

Η Έφη Κακαράντζουλα ωστόσο, δεν έδειξε κανένα συναίσθημα. Σταθερό κοιτώντας ευθεία μπροστά και ανέκφραστη περίμενε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να επιστρέψει πίσω στο κελί της. Εκεί αναμένεται ότι θα παραμείνει για μερικά ακόμη χρόνια, προτού μπορέσει να αιτηθεί την υφ’ όρων απόλυση της.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στάθηκε αυστηρό απέναντι στην κατηγορουμένη. Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά, δεν χορήγησε αναστολή ως την εκδίκαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Κι όλα αυτά με απόφαση του συνόλου των μελών της έδρας, δικαστών και ενόρκων.

Ενδεχομένως, για αυτό να ευθυνόταν και η στάση της ίδιας της κατηγορούμενης, όπως ακριβώς το περιέγραψε ακόμη μια φορά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαρ. Μαστοραντωνάκης. Μίλησε για “δόλια, μεθοδευμένη και υπολογισμένη εκτέλεση εγκληματικού σχεδίου με στόχο να ικανοποιήσει τον σκοπό της” προτείνοντας την απόρριψη τους αιτήματος να της αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου, ενώ όταν αναφερόταν στο ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης, είπε: «Λαμβάνοντας υπόψη της φύσεως και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της δράσης της, και συγκεκριμένα την κατόπτευση των χώρων, την παραλλαγή της εμφάνισης της και την πλήρη αδιαφορία για τη ζωή τη παθούσας, κυρίως λαμβανομένου ότι δεν πιστεύει ακόμα και σήμερα τις διαβεβαιώσεις της παθούσας ότι δεν είχε σχέση με το Νώντα φρονώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει συναφή αδικήματα και ότι η έφεση δεν θα πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη».

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η κατηγορούμενη μεταφέρθηκε πίσω στις φυλακές, ενώ πρώτα βρέθηκε να συνομιλεί με έναν εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Ο Νικ. Αλεξανδρής ζήτησε ο ίδιος να συζητήσει με την Έφη Κακαράντζουλα, ενώ ακόμη δεν είχε εκδοθεί στο σύνολο της η απόφαση. Η κουβέντα διήρκησε για αρκετά λεπτά μεταξύ των δύο, με τους πάνοπλους φρουρούς να βρίσκονται ολόγυρα τους συνεχώς.

Αργά το απόγευμα, η Ιωάννα Παλιοσπύρου βγήκε από το δικαστικό μέγαρο. Τριγύρω της βρίσκονταν οι εννέα φίλες της που καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης βρίσκονταν στο πλευρό της. Φόρεσαν τις λευκές τους μάσκες και κάθισαν στο πλευρό της, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο πως κάθε γυναίκα θα μπορούσε να είναι στη θέση της Ιωάννας. Όταν πλέον έσβησαν τα φώτα των καμερών, η Ιωάννα πλησίασε τους δημοσιογράφους δωρίζοντάς τους μικρά βραχιολάκια, με τη φράση “είμαι δυνατή”.

“Ευχαριστώ την οικογένειά μου, τις φίλες μου και ιδιαίτερα ευχαριστώ όλο τον κόσμο γιατί ήταν ιδιαίτερα σημαντικός σύμμαχος για μένα και μου έδωσε κουράγιο και δύναμη και η αναγνώριση της αδικίας που έχω υποστεί. Ελπίζω οι γυναίκες και όλα τα θύματα βίας και οι κακοποιημένες γυναίκες να βρούν στο πρόσωπό μου την ελπίδα ώστε να μη φοβούνται και να διεκδικούν τα δικαιώμάτά τους. Θα προσπαθήσω να είμαι δίπλα σε όποιον με χρειαστεί για να τον βοηθήσω” ήταν τα λόγια της Ιωάννας Παλιοσπύρου πριν φύγει από το χώρο των δικαστηρίων.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα