• 24 Οκτωβρίου, 2021

Επίθεση με βιτριόλι – Ιατροδικαστής: “Την σημάδεψε στο πρόσωπο και στον τράχηλο”

 Επίθεση με βιτριόλι – Ιατροδικαστής: “Την σημάδεψε στο πρόσωπο και στον τράχηλο”

Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη συνεχίστηκε στο Εφετείο η ακρόαση των μαρτύρων για την επίθεση με το βιτριόλι στην Καλλιθέα πριν από 1,5 χρόνο.

«Η κατηγορούμενη αιφνιδίασε την Ιωάννα ενώ η ποσότητα του καυστικού υγρού που της έριξε θα μπορούσε να της προκαλέσει θάνατο, κατέθεσε στο δικαστήριο ο Σωκράτης Τσαντίρης.

«Η αριστερή της πλευρά δέχτηκε μια μεγάλη ποσότητα. Οταν χρησιμοποιούμε κάτι σαν νεροπίστολο φαίνεται ότι είναι μικρό το στόμιο. Ως ράντισμα με μικρό στόμιο πέφτει μια ποσότητα που θα τρέξει και θα υπάρχουν λωρίδες υγιούς δέρματος. Εν προκειμένω το έγκαυμα ήταν ενιαίο και καθολικό. Διαβρώνει τα ρούχα, ακόμα και μέταλλα. Προκαλεί εγκαύματα κάτω από το δέρμα. Αρχικά έπεσε στα μαλλιά της τα οποία το τράβηξαν σαν σφουγγάρι. Εδώ έριξε μια μεγάλη ποσότητα άπαξ από την αριστερή πλευρά» είπε ο ιατροδικαστής.

Pandora Papers: Σάλος με τους 283 Έλληνες στο Twitter

«Κατάλαβα ότι έπιασε το θύμα εξ απήνης κι αυτό το τραύμα σε καθηλώνει αμέσως. Δημιουργεί μια ανοιχτή πληγή, άρχισαν να διαβρώνονται τα όργανα. Μπόρεσε και την πλησίασε πάρα πολύ ώστε να δεχτεί πολύ μεγάλη ποσότητα. Θεωρώ ότι το έριξε από μεγάλη φιάλη με μεγάλο στόμιο. Πρέπει να ήταν σαν κανάτα γιατί έφυγε όλη η ποσότητα μαζί. Η φορά της κίνησης του δράστη ήταν από τα αριστερά του θύματος. Ήταν σε μεγάλη ποσότητα. Στοχεύθηκε πρόσωπο και τράχηλος. Το πιθανότερο είναι το πέταξε ευθεία».

Σχετικά με το καυστικό υγρό που χρησιμοποιήθηκε ο ιατροδικαστής είπε: «Όσον αφορά τη χημική ουσία, είναι εξαιρετικά διαβρωτική, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία. Το θύμα θα μπορούσε να έχει απωλέσει τις αισθήσεις του επιτόπου. Μπόρεσε και σηκώθηκε πάρα το σοκ και περπάτησε για να καθαρίσει το οξύ. Κατά κάποιο μαγικό τρόπο δεν το εισέπνευσε, ενώ έχει έγκαυμα περιτραυματικά. Θα μπορούσε να καταπιεί ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα. Αν είχε πιει ένα σφηνάκι θα μπορούσε να οδηγηθεί στο θάνατο» ανέφερε και τόνισε ότι «ήταν πολύ γρήγορη η μεταφορά της στο νοσοκομείο».

Ο κ. Τσαντίρης περιγράφοντας την προσπάθειά του να προμηθευτεί βιτριόλι για ερευνητικούς λόγους σημείωσε ότι χρειάστηκε να δηλώσει την επαγγελματική του ιδιότητα, αλλά και να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση και να εγκριθεί ο λόγος χρήσης. «Μπορεί να είναι άοσμο αλλά αντιδρά άμεσα με το περιβάλλον. Και μόνο η εισπνοή της μυρωδιάς μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Έχω αντιληφθεί τη βαριά σωματική βλάβη που έχει υποστεί. Για μένα ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει, δεν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο, δεν μπορεί να καταναλώνει φαγητά και υγρά».

Εισαγγελέας: Θα μπορούσε να πεθάνει;

Μάρτυρας: Χωρίς να είσαι γιατρός αντιλαμβάνεσαι ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Το γράφει στη συσκευασία του υγρού με κεφαλαία γράμματα.

«Είχε τύχη η κοπέλα και έζησε. Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε πεθάνει. Ήταν πολύ μεγάλη η συγκέντρωση του υγρού 96-98%. Συνήθως είναι 96%, νομίζω η ποσότητα, η συγκέντρωση και η απόσταση θα ήταν θανατηφόρα, επειδή όμως η τύχη παίζει ένα σημαντικό ρόλο.

Πώς δεν έχασε τις αισθήσεις της από σοκ; Πώς δεν το κατάπιε; Κι ευρέθη φαρμακείο δίπλα. Η θνησιμότητα είναι γύρω στο 21% αν ρίξεις γρήγορα νερό, πέφτει στο 8%.

Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και μεγαλύτερες βλάβες. Όποιος το έριξε έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλο».

Πρόεδρος: Πώς το εξάγετε αυτό το συμπέρασμα;

Τσαντίρης: Από βιβλιογραφία, αφυδατώνεται, τα τρώει όλα, νεκρώνει, εδώ είναι δίπλα στις καρωτίδες.

Δικηγόρος Πολιτικής αγωγής: Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο να πλυθεί;

Τσαντίρης: Θα είχε πεθάνει.