Επίθεση Γεραπετρίτη στον ΣΥΡΙΖΑ για Πολάκη – Τι είπε για Φουρθιώτη, Βενιζέλο, ΚΙΝΑΛ

 Επίθεση Γεραπετρίτη στον ΣΥΡΙΖΑ για Πολάκη – Τι είπε για Φουρθιώτη, Βενιζέλο, ΚΙΝΑΛ

Σε μια συνέντευξη που κάλυψε σχεδόν όλα τα πεδία της επικαιρότητας, σημερινής αλλά και των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», για τις νυχτερινές εμπρηστικές ενέργειες, αλλά και την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στα γραφεία της «Αττικής Οδού».

«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καμία απολύτως μορφή βίας, δεν μπορεί να έχουμε καλή και κακή βία. Δεν μπορεί να υπάρχει καλή ιδεολογική βία. Η βία, σε κάθε της μορφή, είναι απολύτως καταδικαστέα, δεν ζούμε σε καθεστώς αυτοδικίας», ήταν το μήνυμα που έστειλε και διαβεβαίωσε πως «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή. Ήδη εντός της ημέρας θα υπάρξουν ανακοινώσεις εκ μέρους της αστυνομίας, για όσα έχουν συμβεί».

Οικονόμου για τα γκαζάκια στο σπίτι Καμπουράκη: Εγκληματικές ενέργειες που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές

   Εξάλλου, συνέχισε, «το σπίτι του καθενός είναι ένα άβατο το οποίο πρέπει να σεβόμαστε. Δεν είναι δυνατόν επειδή εκφράζονται αντιρρήσεις για τη στάση του οποιουδήποτε, πολλώ μάλλον για την έκφραση του οποιουδήποτε για το τι λέει και υποστηρίζει, να προβαίνουμε σε έκνομες πράξεις στην οικία των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα κυνικό εκβιασμό, ο οποίος προσβάλλει κάθε έννοια ηθικής τάξης». Ενώ σε ό,τι αφορά το «Ρουβίκωνα», ειδικότερα, ήταν κατηγορηματικός: «θα υπάρξουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε όλοι οι υπαίτιοι να συλληφθούν και να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη, σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά για αυτό».

“Το Κοινοβούλιο είναι χώρος ιερός, δεν είναι τηλεοπτικό πλατό”

   Στην τοποθέτησή του για το επεισόδιο τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής με πρωταγωνιστή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Παύλο Πολάκη, σημείωσε ότι «η κοινοβουλευτική τάξη επιβάλλει κανόνες και οι κανόνες είναι καταγεγραμμένοι από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Ισχύουν δε, σε όλες τις συντεταγμένες δημοκρατίες του κόσμου. Το Κοινοβούλιο δεν είναι ένα οποιοδήποτε φόρουμ, δεν είναι ένα τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό πλατό, είναι ένας χώρος ιερός και παράγει ένα κοινωνικό παράδειγμα. Αυτό που συνέβη χθες, είναι προφανές ότι εκφεύγει απολύτως των κοινοβουλευτικών κανόνων, της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και δυστυχώς εκφράζει μια συνολική άποψη ότι δεν υπάρχουν όρια».

   Στόχευσε, όμως, και κατά του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «καλλιεργείται δυστυχώς από την αξιωματική αντιπολίτευση ένα περιβάλλον εχθροπάθειας, το οποίο αναιρεί την έννοια του κανόνα. Αυτό νομοτελειακά θα μας οδηγήσει σε υποβάθμιση του επιπέδου του κοινοβουλευτικού διαλόγου, δυστυχώς όμως και της δημοκρατικής λειτουργίας υπό την έννοια ότι η Βουλή δεν θα είναι ένα φόρουμ δημοκρατικής διαβούλευσης αλλά μόνο ένα πεδίο μισαλλόδοξης έκφρασης, όπου με θεμιτά και αθέμιτα μέσα θα στρέφεται κατά ανθρώπων. Αυτό είναι η απόλυτη υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας».

   Και συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης: «Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου τύπου αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές γίνονται συλλογικά αποδεκτές από την αξιωματική αντιπολίτευση. Διακρίνω το τελευταίο διάστημα μια σοβαρή αναβάθμιση σε αυτές τις εχθροπαθείς συμπεριφορές. Είναι, νομίζω, μια συνειδητή πολιτική, την οποία υιοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς εσωτερικής πίεσης για να μπορέσει να βγει από τα πολιτικά αδιέξοδα που έχει».

   Στο σημείο αυτό πάντως ο Γ. Γεραπετρίτης έβαλλε και κατά του Κινήματος Αλλαγής: «Δεν είναι δυνατόν να μην καταδικάζεται αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους του κ. Πολάκη. Η λογική των ίσων αποστάσεων είναι μια συμπεριφορά που δεν δείχνει ευθύνη απέναντι στα πράγματα. Η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά συστοιχίζεται με αυτές τις συμπεριφορές από τη στιγμή που δεν καταδικάζει με προφανή τρόπο. Εδώ δεν χωρούν ερμαφρόδιτες ή αμφίσημες θέσεις».

   Απάντηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο

   Κληθείς δε, να σχολιάσει την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφορικά με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην υπόθεση Novartis, απάντησε ως εξής: «Ο κ. Βενιζέλος πρωτίστως θα πρέπει να στρέφεται κατά του κ. Ανδρουλάκη, αν θεωρεί ότι δεν υπήρξε επαρκής κάλυψη εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν σαφής: μίλησε συνολικά για τη σκευωρία Novartis. Συνολικά, η σκευωρία καταλαμβάνει δέκα πρόσωπα προερχόμενα από διάφορους πολιτικούς χώρους. Εντός της σκευωρίας αυτής, ο πρωθυπουργός με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα πολιτικά πρόσωπα που ανήκουν σε αυτήν. Αυτό δεν αναιρεί αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ότι η σκευωρία ήταν μία και ενιαία και στρεφόταν κατά του συνόλου των πολιτικών αντιπάλων».

   Ενώ για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ειδικότερα, «δεν αμφισβητείται ότι υπήρξε μια χυδαία πολιτική δίωξη και του κ. Στουρνάρα. Η ιδιότητα του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος είναι πέρα και πάνω από κόμματα, η θέση είναι απολύτως ανεξάρτητη, υπαγόμενη απευθείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε παρέμβαση».

   Σε ένα άλλο θέμα, τη δημοσκόπηση της εταιρείας “Pulse” για λογαριασμό του «Σκάι» που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, και η οποία εμφανίζει ισόποσες διαρροές από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα προς το ΚΙΝΑΛ, ο Γ. Γεραπετρίτης εκτίμησε πως «βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ νωπή κατάσταση σε σχέση με την αλλαγή που συντελέσθηκε στο ΚΙΝΑΛ», ωστόσο, πρόσθεσε ότι «όσο θα περνά ο καιρός και ο αρχηγός του και η Κ.Ο. θα πρέπει να αποτυπώνουν θέσεις και να μην αναφέρονται μόνο γενικόλογα στα ζητήματα τηρώντας ίσες αποστάσεις – κάτι που δεν συνέβη κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπήρξε απόλυτη ταύτιση μαζί του -. Οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ θα κριθούν».

   Στη συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε ότι «έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης οι εκλογές να αποτελούν ένα πολιτικό όπλο της εκάστοτε πλειοψηφίας, δηλαδή να επιλέγεται ο πολιτικός χρόνος που κρίνεται ως ο πλέον κατάλληλος για πολιτική κεφαλαιοποίηση. Αυτή δεν είναι η δική μας αντίληψη και κατ’ εξοχήν του πρωθυπουργού. Για τον πρωθυπουργό αυτό που έχει σημασία είναι το συμφέρον της χώρας και αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός κρίνει ότι εκλογές δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας. Θα κλόνιζαν την πορεία της πατρίδας μας προς μία κανονικότητα, μια αναπτυξιακή δυναμική την οποία αποδεικνύουν όλοι οι δείκτες της οικονομίας και της κοινωνίας».

“Πολυσυλλεκτικό κόμμα η Νέα Δημοκρατία”

   Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι είναι «στα “συν” του πρωθυπουργού το ότι έχει καταφέρει να γίνει πολυσυλλεκτικό κόμμα η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα που έχει ξεφύγει από τα παραδοσιακά στεγανά του παρελθόντος και το οποίο μπορεί σήμερα με μεγάλη άνεση να μπορεί να υποδέχεται πολίτες που εκφράζονται μέσα από τον ορθό λόγο» και επιχειρηματολόγησε πως «δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ δεξιών, κεντρώων και αριστερών όταν μιλάμε για τη διεθνή ισχυροποίηση της χώρας, την εξωτερική πολιτική και την άμυνά της, όταν μιλάμε για την προσέλκυση επενδύσεων».

   Στο θέμα της δημόσιας τάξης σε σχέση μάλιστα με το παραδοσιακό ακροατήριο του κυβερνώντος κόμματος, ο υπουργός Επικρατείας διαπίστωσε «σημαντική βελτίωση» της αστυνομίας. Συγχρόνως έκανε γνωστό ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα έλθει νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο θα αναθεωρεί εκ βάθρων την αστυνομική εκπαίδευση, ενώ θύμισε ότι ήδη εκπαιδεύονται οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί. Και την ίδια στιγμή, «υπάρχουν πολιτικές που ταυτοποιούνται ως πιο αριστερές αλλά υιοθετήθηκαν από αυτήν την κυβέρνηση», όπως πολιτικές για ανάπηρους, αστέγους, φτωχούς, αλλά και τους ΛΟΑΤΚΙ.

“Πολιτικός εκφραστής του κ. Φουρθιώτη, ο Αλ. Τσίπρας”

   Στο θέμα με τον τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε την απάντησή του από τη διαπίστωση ότι «έχει τύχει πολιτικής αξιοποίησης ένα ανύπαρκτο θέμα», επισημαίνοντας ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν ασχολήθηκε με αυτό στη συζήτηση της Βουλής, κανένας πλην του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι αποτελεί σήμερα τον πολιτικό εκφραστή του κ. Φουρθιώτη, ανάλωσε σχεδόν το 1/3 της ομιλίας του στο ζήτημα αυτό».

   Ευκαιρίας δοθείσης τόνισε δε, ότι «το συγκεκριμένο κύριο δεν τον έχω δει ποτέ στη ζωή μου, δεν έχω εμφανιστεί ποτέ σε εκπομπή του. Του μιλώ στον πληθυντικό, είχαμε μια πάρα πολύ τυπική σχέση» και παρέθεσε το ιστορικό της υπόθεσης πως δηλαδή οι ιδιοκτήτες του τηλεοπτικού σταθμού στο οποίο εργάζεται ο Μ. Φουρθιώτης και ο ίδιος ως εκπρόσωπος του σταθμού υπέβαλαν το αίτημα στην Προεδρία της Κυβέρνησης, να συμπεριληφθεί το κανάλι στην πλατφόρμα DIGEA παρότι έχει άδεια στην Κύπρο. Και, παρότι, όταν «ήλθε το ζήτημα στη Βουλή, ορισμένοι βουλευτές το υποστήριξαν», παρόλ’ αυτά «η απάντηση στο αίτημά του ήταν κατηγορηματικά αρνητική, όπως δεν έγινε δεκτό και κανένα αίτημα εκ μέρους του κ. Φουρθιώτη».

   Παραλλήλως, αναφέρθηκε στις ενέργειες από το Υπουργείο Εργασίας, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, αλλά και τη μήνυση εναντίον του που υπέβαλε ο υπουργός Επικρατείας και η οποία «εκκρεμεί και θα φθάσει ως το τέλος».

   «Επειδή απορρίφθηκαν το αιτήματά του, αναζήτησε μια διαφορετική πολιτική στέγη, στον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν μια ακόμη εξήγηση που έδωσε και επιτέθηκε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί «δεν αντιλαμβάνεται ότι τα μέσα δεν νομιμοποιούνται επί τη βάσει του σκοπού. Δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται αθέμιτα μέσα, να προσβάλλονται προσωπικότητες, δεν μπορεί να έχουμε δολοφονίες χαρακτήρων αποκλειστικά και μόνο για να εξυπηρετήσουμε ένα πολιτικό σκοπό».

   Επίσης, αφού έκανε λόγο για «χυδαία πολιτική εκμετάλλευση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ», είπε: «Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω το χρόνο, αν γνώριζα όλα αυτά που θα προκαλούνταν, θα ήμουν περισσότερο επιφυλακτικός στην επικοινωνία».

   Σε ό,τι αφορά την κρατική αντίδραση απέναντι στην κακοκαιρία, υπογράμμισε πως «έγιναν λάθη και θέλω να ζητήσω συγγνώμη κι εγώ από όλους τους συμπολίτες μας που υπέφεραν». Όμως, συμπλήρωσε, «το μεγαλύτερο μάθημα που προέκυψε είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγαλύτερος, πληρέστερος και άμεσος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων», ένα κομμάτι που θα πάρει πάνω του το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας διαρκής μηχανισμός που θα λειτουργεί και προληπτικά αλλά και κατασταλτικά.

   Στην αποτίμηση, ανέφερε πως «υπήρξε, κυρίως από τον παραχωρησιούχο, μια υποτίμηση του φαινομένου και μια υπερτίμηση της δυνατότητας να ανταποκριθεί». Επιπλέον και «η Τροχαία Αττικής θα μπορούσε να διαπιστώσει περισσότερο εγκαίρωςμ ενδεχομένωςμ το φαινόμενο στη διάστασή του», σε κάθε περίπτωση εκείνος που έχει την πλήρη εικόνα είναι κατ’ εξοχήν ο παραχωρησιούχος.

   Και στην αποτίμηση των πολιτικών σφαλμάτων, «κάθε συγγνώμη έχει ένα ειδικό βάρος (…) οι συγγνώμες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες. Η συγγνώμη έχει νόημα μόνο τότε όταν ακολουθείται από έμπρακτη στάση για να επιδιορθωθούν τα κακώς κείμενα. Ο πρωθυπουργός με ειλικρίνεια και διάθεση αυτοκριτικής ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες και εκκίνησε τις διαδικασίες, οι οποίες θα αλλάξουν τα πράγματα στα παθογενή τους αίτια».

   Με αφορμή τις επισημάνσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Γ. Γεραπετρίτης παρατήρησε πως «κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποια θα είναι η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ή των πληθωριστικών πιέσεων. Είμαστε προετοιμασμένοι για τα ενδεχόμενα αυτά, οι δημοσιονομικοί πόροι είναι πεπερασμένοι και δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε αυτό που με πάρα πολύ κόπο έχουμε κατακτήσει, δηλαδή την αξιόπιστη δημοσιονομική κατάσταση και στο εξωτερικό».

   Επιπλέον, από τη μία «δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό της ακατάσχετης παροχολογίας», αλλά από την άλλη «θα ενισχυθούν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας» διαβεβαίωσε θυμίζοντας σειρά πολιτικών της κυβέρνησης (επίδομα θέρμανσης, κοινωνικό τιμολόγιο, αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση φορολογικών βαρών και ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε να ενισχυθεί το πραγματικό εισόδημα κ.α.).

Σχετικά Άρθρα