• 25 Ιουνίου, 2021

“Επίθεση” Ευρωπαίων δικαστών για τις πρακτικές αποκλεισμού της ελληνικής κυβέρνησης

 “Επίθεση” Ευρωπαίων δικαστών για τις πρακτικές αποκλεισμού της ελληνικής κυβέρνησης

Ράπισμα στην ελληνική κυβέρνηση αποτελεί το ομόφωνο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, το οποίο καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου».

Με ομόφωνο ψήφισμά της, μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση της, η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών (EAJ), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 33 ευρωπαϊκές χώρες, έκανε επισημάνσεις για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Άνοιξε η πλατφόρμα, όσα πρέπει να γνωρίζετε για την έκδοση

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με το Δικαιοσύνης να αποκλείσει τις Δικαστικές Ενώσεις από όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τους Δικαστικούς Λειτουργούς, για προφανείς μικροπολιτικούς λόγους, στηλιτεύθηκε αυστηρά.

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το θεσμικό αυτό όργανο ασχολείται με ζητήματα της ελληνικής δικαιοσύνης. Τον περασμένο Μάρτιο η ελληνική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ζήτησε την στήριξη του ευρωπαϊκού οργάνου καθώς με κοινό αίτημα που απέστειλαν στις 25 Ιανουαρίου οι Δικαστικές Ενώσεις ζήτησαν να συμμετάσχουν στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ), τον οποίο εμφανίζεται να προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα με την οποία δικαιώνει τη θέση της ΕΔΕ, αναφορικά με το ζήτημα της μη συμμετοχής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του εν λόγω υπουργείου.

Το πρόσφατο ψήφισμα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καλεί τον πρωθυπουργο «να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου ώστε να αποφύγουμε και στο μέλλον την διεθνή καταδίκη της χώρας».

Πηγή: left.gr