• 8 Δεκεμβρίου, 2021

Επίταξη γιατρών- Εξαδάκτυλος: “Δεν έχουμε τελεσίγραφο για σήμερα”

 Επίταξη γιατρών- Εξαδάκτυλος: “Δεν έχουμε τελεσίγραφο για σήμερα”

Στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει το ΕΣΥ στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρθηκε πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Δεν έχουμε τελεσίγραφο για σήμερα, γιατί ο Υπουργός και η αναπληρώτρια Υπουργός ήταν μαζί μας το Σάββατο το πρωί για πολλές ώρες και τελεσίγραφο με ημερομηνία δεν λάβαμε» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. «Όλη η συζήτηση για τελεσίγραφο και επιστράτευση, για να μιλάμε και ελληνικά, γιατί επίταξη λέμε για τα άψυχα, που εδώ και 10 μέρες αντιμετωπίζουμε, δεν μας βοηθά καθόλου για να προσέλθουν άνθρωποι. Αν πάρετε τηλέφωνο έναν γιατρό και του πείτε έλα ή σε φέρνω, θα σου απαντήσει κατά πάσα πιθανότητα έλα φέρε με» είπε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ανακοινώσεις μέτρων: Υποχρεωτική τρίτη δόση, διπλή μάσκα, μείωση χωρητικότητας, επαναφορά τηλεργασίας, κλιμακωτό ωράριο

Με την παραδοχή ότι υπάρχει πράγματι ανάγκη για στήριξη του δημοσίου από ιδιώτες γιατρούς, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημείωσε ότι η ανταπόκριση είναι σταδιακή γιατί αυτούς που αφορά η ανάγκη είναι λίγοι. «Θέλουμε ανθρώπους από συγκεκριμένες ειδικότητες και με συγκεκριμένη κλινική εμπειρία. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε διακοπές, βρίσκονται σε εργασία εντατική εδώ και πολύ καιρό σε ανθρώπους που δεν νοσηλεύονται στα νοσοκομεία οι οποίοι δεν θα θέλαμε να προστεθούν σε αυτούς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία», ανέφερε.

«Για το θέμα συζητούν πάρα πολλοί που δεν ξέρουν»

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι «για το θέμα συζητούν πάρα πολλοί που δεν ξέρουν καν για τι μιλάνε. Αυτοί που ξέρουν για τι μιλάνε και αναφέρομαι στην αναπληρώτρια υπουργό που έζησε την κατάσταση ως διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής, θα διαπιστώσετε ότι μιλά με πολύ διαφορετικό τρόπο και ορθώς. Εδώ και 10 μέρες υπάρχουν άλλοι που έχουν κάνει οτιδήποτε μπορούσαν να κάνουν για να δυσκολέψουν την ζωή μας».

Σοβαρός κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους άνω των 50

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως είναι αναγκαίο να περιοριστεί η έκταση της πανδημίας, καθώς είναι πολύ υψηλή και αυτό σημαίνει ότι θα την συναντήσουμε όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 θα κινδυνεύσουν σοβαρά, γεγονός που αποδεικνύεται από τις εντατικές που γεμίζουν, ενώ αναχωρούν καθημερινώς κατά δεκάδες οι ασθενείς αδίκως, είπε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Για τους άνω των 65, θα έλεγα και για τους άνω των 50, υπάρχει αναγκαιότητα εμβολιασμού. Δεν θα έμπαιναν στις εντατικές και δεν θα πέθαιναν καθημερινώς», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

«Αναμενόμενο και αναγκαίο» να υπάρξουν και άλλα μέτρα

«Πρέπει να καταβάλουμε όλοι προσπάθεια να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και χωρίς να μας το επιβάλουν, χρησιμοποιώντας την μάσκα και αποφεύγοντας τις συναθροίσεις», υπογράμμισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Αν η πολιτεία αναζητήσει την συμβουλή μας για περαιτέρω ρυθμίσεις, προφανώς και θα τις δώσουμε και βλέπουμε ότι αυτό κάνουν και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Το θεωρώ λογικό, αναμενόμενο και αναγκαίο να συζητηθούν και να αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα για να μην φτάσουμε σε ένα σημείο το οποίο είτε θα έχει ένα πολύ βαρύ τίμημα για να ολοκληρωθεί η επίδραση της πανδημίας, ή θα υπάρξει αναγκαιότητα πολύ αυστηρότερων μέτρων για να περιοριστεί. Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να καταλάβουμε ότι είναι αναγκαία η χρήση της μάσκας παντού, είναι η ώρα να το επιβάλουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να προσέχουν και οι εμβολιασμένοι, καθώς «ένας στους 20 εμβολιασμένους περίπου, δεν έχει άμυνα και δεν ξέρουμε ποιος είναι αυτός. Είναι ο άτυχος που δεν αποκτά άμυνα μετά τον εμβολιασμό του, άρα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να είναι προσεκτικοί».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ