• 11 Μαΐου, 2021

Επιτάφιος: Έγινε του… συνωστισμού με κατάνυξη – Αδιαφορία για τα μέτρα

 Επιτάφιος: Έγινε του… συνωστισμού με κατάνυξη – Αδιαφορία για τα μέτρα

Με κατάνυξη οι πιστοί συνέρρεαν από νωρίς το απόγευμα στις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν τη ακολουθία του Επιταφίου. Όμως σε πολλές εκκλησίες καταγράφηκε συνωστισμός, αδιαφορία για τα μέτρα κατά του κοροναϊού και έλλειψη αυτοπροστασίας.

Οι επισκέπτες των εκκλησιών, στο μεγάλο ποσοστό τους, τηρούσαν τα μέτρα των αποστάσεων και της μάσκας, όμως αρκετοί ήταν εκείνοι που αφαιρούσαν τις μάσκες για να ασπαστούν εικόνες, σταυρούς και οικείους που εντόπιζαν στο πλήθος.

Επίσης από αρκετές περιοχές έφταναν εικόνες συνωστισμού κι αν όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, λοιμωξιολόγοι κλπ, ο ιός της Covid-19 μεταδίδεται και παραμένει ενεργός επί αρκετή ώρα στον αέρα, περιμένουμε με αγωνία τις επόμενες ημέρες και τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.

Θυμίζουμε ότι πέρσι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι εκκλησίες είχαν παραμείνει κλειστές για το κοινό και οι πιστοί είχαν παρακολουθήσει την ακολουθία των Παθών από τις μικρές οθόνες τους. Κι όλα αυτά ενώ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας – τέλος Φεβρουαρίου – είχαν καταγραφεί (μέχρι την Κυριακή του Πάσχα 18 Απριλίου) 2.224 κρούσματα κορονοϊού και μόλις 110 θάνατοι σε σχεδόν δύο μήνες!

Εφέτος, την Μεγάλη Παρασκευή μόνο, καταγράφηκαν 2.235 κρούσματα, 66 θάνατοι και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έχουν φθάσει στους 802.

Ο κόσμος λειτούργησε σαν να μην υπήρχε πανδημία εν εξελίξει και σαν όλα να είχαν τελειώσει…

Όπως καταλαβαίνουμε από τους αριθμούς που φθάνουν καθημερινά από τον ΕΟΔΥ, ο κοροναϊός δεν έχει χαλαρώσει την δυναμική του εξάπλωση. Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν έξω, αλλά και εντός των εκκλησιών δείχνουν έλλειψη συνείδησης, αυτοπροστασίας και σεβασμού στο κοινωνικό σύνολο.

Στους δρόμους γύρω από τον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας οι συγκεντρωμένοι ήταν ασφυκτικά ο ένας πλάι στον άλλον. Κατά την περιφορά δε του Επιταφίου γύρω από το Ναό, πολλοί επίσημοι ακολούθησαν δίχως να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας ενώ ουδείς των ιερέων φορούσε μάσκα! Ίδιες εικόνες καταγράφηκαν και σε ναούς της περιφέρειας, όπου εκεί πολλοί είχαν βγάλει και τις μάσκες.