• 9 Δεκεμβρίου, 2021

Επιστροφή στο “lockdown”: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο τραπέζι για τα νέα μέτρα – Πώς θα επηρεαστεί η εστίαση

 Επιστροφή στο “lockdown”: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο τραπέζι για τα νέα μέτρα – Πώς θα επηρεαστεί η εστίαση

Όπως αναφέρουν νέες πληροφορίες, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, ήδη γίνονται δεύτερες και τρίτες σκέψεις για την αναχαίτιση της πανδημίας με νέα μέτρα… τύπου lockdown. Οι ειδικοί είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση που διαμορφώνεται όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αττική και εισηγούνται την επαναφορά μέτρων που συνόδευαν τα lockdowns των προηγούμενων κυμάτων, χωρίς πάντως σε καμία περίπτωση, την ολική επαναφορά της καραντίνας.

Σύμφωνα με το iEidiseis.gr που επικαλείται μέλος της επιτροπής των ειδικών η πρόταση που είναι στο τραπέζι – και για πρώτη φορά μετά από μήνες εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση – είναι η επιστροφή της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 το πρωί, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Κάτι που είναι προφανές ότι θα επιφέρει και κλείσιμο της εστίασης τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα αλλά είναι προφανές ότι η κατηγορηματικότητα με την οποία αποκλειόταν οποιοδήποτε μέτρο που θα προσομοιάζει με lockdown έχει υποχωρήσει υπό το βάρος της απειλής να υπάρξει εκατόμβη νεκρών και τρομακτικές πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πολιτικά η κυβέρνηση καλείται να βρει τη μέσο οδό, ανάμεσα σε αντίρροπες δυνάμεις στην εκλογική βάση. Από τη μια πλευρά είναι το λεγόμενο μεταρρυθμιστικό κέντρο αλλά και η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα που επιθυμούν ένα πλέγμα μέτρων που θα διασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και φαίνεται πως «καλοβλέπουν» πιο τολμηρές παρεμβάσεις (καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ακόμα και για 10.000 κρούσματα ). Την ίδια στιγμή υπάρχει ένα τμήμα των δεξιών ψηφοφόρων που έχει πιο συντηρητικά αντανακλαστικά και το οποίο ικανοποιούν αποφάσεις, όπως αυτή για τον τρόπο εισόδου στις εκκλησίες των ανεμβολίαστων (χωρίς υποχρεωτικά τεστ). Άλλωστε υπάρχουν εκτιμήσεις πως σε ένα σκληροπυρηνικό δεξιό ακροατήριο βρίσκεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι που δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί .

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, που ισχύουν από αύριο Σάββατο 6/11, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πλέον υποχρεώνονται σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα.

Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

  • δημόσιες υπηρεσίες
  • τράπεζες
  • εστίαση
  • λιανεμπόριο
  • εμπορικά κέντρα
  • κομμωτήρια

Ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους προβλέπεται μόνο σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

Η Ιερά Σύνοδος χθες απηύθυνε σύσταση για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως του εμβολιασμού αλλά και της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους.