• 21 Οκτωβρίου, 2021

Επιστολή της ΕΣΗΕΑ στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για την λογοκρισία στην Έλενα Ακρίτα

 Επιστολή της ΕΣΗΕΑ στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για την λογοκρισία στην Έλενα Ακρίτα

Με επιστολή της προς στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ γνωστοποιεί την υπόθεση λογοκρισίας που δέχθηκε από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η Έλενα Ακρίτα.

Η ΕΣΗΕΑ εξηγεί στην ΕΟΔ το χρονικό του θέματος και ενημερώνει ότι την υπόθεση έχει επιληφθεί το ανεξάρτητο όργανο Δεοντολογίας της Ένωσής, ως αρμόδιο όργανο για να εξετάσει αν το θλιβερό συμβάν που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τη δημόσια συζήτηση στη χώρα, παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας και να επιβάλει τυχόν κυρώσεις.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει επίσης την συμπαράστασή της, στην έγκριτη συνάδελφο και δημοφιλή συγγραφέα με διακριτή και πετυχημένη παρουσία στην ελληνική δημοσιογραφία, Έλενα Ακρίτα.

Η επιστολή στην ΕΟΔ

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι η συνάδελφος και μέλος της Ένωσης μας Έλενα Ακρίτα δημοσιοποίησε ότι έπεσε θύμα λογοκρισίας από τη διεύθυνση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στην οποία αρθρογραφεί για περισσότερο από 20 χρόνια, επειδή, όπως καταγγέλλει, δεν ήταν αρεστή η πολιτική θέση που εξέφραζε στο άρθρο της.

Πρόκειται για ιστορική εφημερίδα της Ελλάδας, με μεγάλη κυκλοφορία και για μια έγκριτη συνάδελφο και δημοφιλή συγγραφέα με διακριτή και πετυχημένη παρουσία στην ελληνική δημοσιογραφία.

Η κυρία Ακρίτα ανακοίνωσε ότι για λόγους επαγγελματικής και προσωπικής αξιοπρέπειας υπέβαλε την παραίτησή της, η οποία και έγινε δεκτή. Η εφημερίδα, έως τώρα, δεν έχει παράσχει καμία εξήγηση για το θέμα.

Η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την συμπαράστασή της στη συνάδελφο, καλώντας παράλληλα την εφημερίδα να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης. Του θέματος έχει πλέον επιληφθεί το ανεξάρτητο όργανο Δεοντολογίας της Ένωσής μας, στο οποίο προσέφυγε η συνάδελφος κατά του διευθυντή της εφημερίδας. Είναι το αρμόδιο όργανο για να εξετάσει αν το θλιβερό συμβάν που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τη δημόσια συζήτηση στη χώρα, παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας και να επιβάλει τυχόν κυρώσεις.