• 21 Οκτωβρίου, 2021

Επιστολή της ΕΣΗΕΑ σε φον ντερ Λάιεν και Σχοινά για το “λουκέτο” στο ελληνικό Euronews

 Επιστολή της ΕΣΗΕΑ σε φον ντερ Λάιεν και Σχοινά για το “λουκέτο” στο ελληνικό Euronews

Επιστολή έντονης διαμαρτυρίας στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τιερί Μπρετόν για το Euronews απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα για το επικείμενο «κλείσιμο» της Ελληνικής Υπηρεσίας του Euronews. κάτι που συνεπάγεται απόλυση των μόνιμων εργαζομένων, δημοσιογράφων, τεχνικών και του διοικητικού προσωπικού, ενώ αποτελεί πλήγμα για την πολυφωνία των ΜΜΕ .

«H διοίκηση του EURONEWS επικαλείται δικαιολογίες, όπως τη χαμηλή διάχυση της ελληνικής γλώσσας, αγνοώντας εντελώς την πολιτιστική της αξία, καθώς μιλιόταν από τον αρχαιότερο πολιτισμό της Ευρώπης. Όπως και τη σημασία της για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια σε όλο τον κόσμο. Δεδομένου ότι οι ‘Ελληνες και οι Κύπριοι αποτελούν σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού κοινού και όχι αμελητέα μειοψηφία, αυτή η απόφαση όπως καταλαβαίνετε, επηρεάζει την ελληνική γλώσσα και άμεσα την αρχή multilingualism, που ενστερνίζεται και προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνει.

Η ΕΣΗΕΑ ζητά από τους αποδέκτες της επιστολής να συνεχιστεί η λειτουργία της Ελληνικής Υπηρεσίας του Euronews, αίτημα που στηρίζουν η ‘Ενωση Συντακτών Κύπρου και οι γαλλικές αδελφές Ενώσεις SNJ και SNJ- CGT.