• 19 Ιανουαρίου, 2021

Επιστολή Άγκυρας στον ΟΗΕ: Πώς επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συμφωνία με την Αίγυπτο σε σχέση με το Καστελόριζο

 Επιστολή Άγκυρας στον ΟΗΕ: Πώς επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συμφωνία με την Αίγυπτο σε σχέση με το Καστελόριζο

Τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η Τουρκία για να τεκμηριώσει τις θέσεις της, υποστηρίζοντας, μέσω του μονίμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, ότι αφού η Αθήνα δέχθηκε μειωμένη επήρεια για το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, την Κρήτη, πως είναι δυνατόν να ζητάει πλήρη επήρεια για το Καστελόριζο.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την Αίγυπτο, προβλέπει μειωμένη επήρεια σε νησιά του νότιου Αιγαίου, μεταξύ αυτών και στην Κρήτη, ενώ αφήνει εκτός τη μισή Ρόδο αλλά και ολόκληρο το Καστελόριζο, καθώς όλη η περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία. Σημειώνεται πως πρόκειται για την περιοχή που η Τουρκία εγείρει διεκδικήσεις και η οποία πρόσφατα είχε «γκριζαριστεί» από τις ΗΠΑ με τον χαρακτηρισμό «αμφισβητούμενη».

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει, ότι η Ελλάδα, τόσο με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, όσο και με την Ιταλία «αναγνωρίζει επίσης ότι τα νησιά δεν δικαιούνται αυτόματα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Και προσθέτει: «ακόμη και η Κρήτη, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με έκταση 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει λάβει μειωμένη επήρεια σύμφωνα με την αποκαλούμενη συμφωνία Αιγύπτου και Ελλάδος. Ωστόσο, ο επίμονος ελληνικός ισχυρισμός προβλέπει πλήρη επήρεια για το Καστελλόριζο, αν και θα του δινόταν μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη, αλλά καθόλου υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σύμφωνα με τη νομολογία των σχετικών διεθνών δικαστηρίων».

Ο κ. Σινιρλίογλου επικαλείται μάλιστα τρεις σχετικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και πιο συγκεκριμένα εκείνη του 1977 στην Υπόθεση Γαλλίας – Ηνωμένου Βασιλείου, του 2009 στην Υπόθεση Ρουμανίας – Ουκρανίας και του 2012 μεταξύ Νικαράγουας – Κολομβίας.

Στην επιστολή του ο Τούρκος διπλωμάτης κατηγορεί την Ελλάδα ότι προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη και συμφωνημένη παράλληλη ανακοίνωση από την Αθήνα και την Άγκυρα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών.

Όπως όμως προσθέτει, οι διερευνητικές επαφές δεν έχουν ως αντικείμενο μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως είχε αναφέρει σε αντίστοιχη επιστολή της προς τον κ. Γκουτέρες η ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη.

«Απροθυμία της Ελλάδας για διάλογο»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σινιρλίογλου, «η χρονική στιγμή της συμφωνίας (σ.σ. Αθήνας και Καϊρου) καταδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδος να εισέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Επιπρόσθετα, το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών έχει συμφωνηθεί να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς. Αποτελεί ειρωνεία ο έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος να ανακοινώνει το περιεχόμενο των συνομιλιών ωσάν το μόνο ζήτημα αυτών να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.»

«Στην πραγματικότητα», τονίζει ο κ. Σινιρλίογλου, «οι διερευνητικές επαφές είναι ένας συνολικός μηχανισμός διαλόγου (comprehensive dialogue mechanism), που επιτρέπει στην Τουρκία και στην Ελλάδα να συζητούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα (outstanding issues).»

«Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν οπωσδήποτε περισσότερα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδα» εξηγεί με νόημα ο κ. Σινιρλίογλου, «φωτογραφίζοντας» τις συζητήσεις περί της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδος.