• 24 Ιανουαρίου, 2022

Επιστολές Τσαβούσογλου στους Ευρωπαίους ηγέτες:Τα μονομερή βήματα της Ελλάδας αποκλείουν την Τουρκία από την αν.Μεσόγειο

 Επιστολές Τσαβούσογλου στους Ευρωπαίους ηγέτες:Τα μονομερή βήματα της Ελλάδας αποκλείουν την Τουρκία από την αν.Μεσόγειο

Σειρά επιστολών για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις θέσεις της Τουρκίας απέστειλε την Πέμπτη στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ και τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζοζέπ Μπορέλ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu οι επιστολές Τσαβούσογλου αναφέρουν ότι τα μονομερή βήματα και οι συμμαχίες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς απέκλεισαν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία και διάλογο

Λίγες ώρες πριν από το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ σήμερα μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας, o Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε λεγόμενη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και του Λιβάνου, και καταδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδας να ξεκινήσει έναν έντιμο διάλογο με την Τουρκία.

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν πρέπει να υποφέρουν περαιτέρω λόγω των ιδιοτροπιών της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε άδικη –όπως ανέφερε- απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί εναντίον της Τουρκίας, η οποία έχει αποδείξει τις καλές της προθέσεις μέχρι τώρα πολλές φορές.

Επισημαίνεται, δε, ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με ομολόγους του από τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, και με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ενώ σημειώνεται πως παρόμοιες επιστολές εστάλησαν επίσης στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τους ΥΠΕΞ των μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ