• 20 Οκτωβρίου, 2021

Επιστημονική Επιτροπή Βουλής: “Φρένο” στις μονομερείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

 Επιστημονική Επιτροπή Βουλής: “Φρένο” στις μονομερείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής διατυπώνει σοβαρότατες ενστάσεις για τη διαφάνεια του άρθρου 268 του Πτωχευτικού Κώδικα που ανοίγει το δρόμο για μονομερείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας διαψεύδοντας τους αντίθετους ισχυρισμούς του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι διατάξεις του άρθρου 268 δεν συνάδουν με την νομοθεσία της ΕΕ, ενώ τονίζεται ότι η διάταξη που εισήγαγε ο Άδωνης Γεωργιάδης «δημιουργεί αβεβαιότητα στον καταναλωτή».

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η μοναδική επιλογή της καταγγελίας της σύμβασης που δίνεται στους καταναλωτές «πιθανόν να συνεπάγεται σοβαρή περιουσιακή ζημία για τους ασφαλισμένους».

Μέσω της έκθεσή της, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής «διαλύει» τους ισχυρισμούς Γεωργιάδη, ο οποίος διατεινόταν για το γεγονός πως το εν λόγω άρθρο δεν επιφέρει αλλαγές ως προς τη δυνατότητα εταιρειών για μονομερείς αναπροσαρμογές σε συμβόλαια.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταγγείλει ως «σκανδαλώδη» τη διάταξη, ζητώντας την απόσυρσή της.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Κατανοούμε ότι το πλήθος αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει η διάταξη – δώρο στους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους έχει ενοχλήσει τον υπουργό Ανάπτυξης. Το περιεχόμενο της διάταξης ωστόσο είναι σαφές και η απόπειρα σκανδαλώδους εύνοιας των ασφαλιστικών ομίλων ξεκάθαρη», υποστηρίζουν Αλέξης Χαρίτσης και Εφη Αχτσιόγλου σε ανακοίνωσή τους με την οποία απαντούν στο υπουργείο Ανάπτυξης.

«Θα έχουν πλέον το δικαίωμα να επιβάλλουν κατά το δοκούν αυξήσεις σε όλα τα μακροχρόνια συμβόλαια υγείας, απλά ειδοποιώντας τον ασφαλισμένο και χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο από τη δημόσια διοίκηση, όπως γίνεται σήμερα. Αν ο υπουργός αισθάνεται εκτεθειμένος ας αποσύρει το επίμαχο άρθρο».

Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής , όπου συζητείται το νομοσχέδιο,  «Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», στο οποίο περιλαμβάνεται η σχετική τροπολογία τόνισε πως οι διατάξεις που εισάγονται με το σχέδιο νόμου, αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα ασφάλιστρα συμβολαίων Υγείας, που στη σύμβαση τους προβλέπεται η δυνατότητα μονομερούς αναπροσαρμογής από τις εταιρίες.

Ακόμη, είπε, ότι θα προστεθεί νομοθετική βελτίωση στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία.