Επιστημονική ανακάλυψη: Εντοπίστηκε δείκτης αίματος σε βρέφη που κινδυνεύουν από σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου

 Επιστημονική ανακάλυψη: Εντοπίστηκε δείκτης αίματος σε βρέφη που κινδυνεύουν από σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου

Ομάδα Αυστραλών ερευνητών εντόπισε έναν βιοχημικό δείκτη στο αίμα, που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό νεογέννητων που κινδυνεύουν από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS), «μια σημαντική ανακάλυψη, που ανοίγει νέο δρόμο σε μελλοντικές παρεμβάσεις πρόληψης τραγικών περιστατικών», όπως δήλωσαν.

Το σύνδρομο SIDS είναι ο ανεξήγητος θάνατος ενός φαινομενικά υγιούς βρέφους ενώ κοιμάται.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι στη μελέτη τους, τα μωρά που πέθαναν από SIDS είχαν χαμηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου που ονομάζεται βουτυρυλοχολινεστεράση (butyrylcholinesterase – BChE), λίγο μετά τη γέννηση.

Το BChE παίζει σημαντικό ρόλο στην οδό διέγερσης του εγκεφάλου και τα χαμηλά επίπεδα μειώνουν την ικανότητα ενός βρέφους που κοιμάται να ξυπνήσει ή να ανταποκριθεί στο περιβάλλον του.

Τα ευρήματα αλλάζουν τα δεδομένα και όχι μόνο προσφέρουν ελπίδα για το μέλλον, αλλά και απαντήσεις για το παρελθόν, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Carmel Harrington από το The Children’s Hospital, στο Westmead στην Αυστραλία σε μια δήλωση.

«Ένα φαινομενικά υγιές μωρό να κοιμάται και να μην ξυπνάει είναι ο εφιάλτης κάθε γονιού και μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένας απολύτως τρόπος να γνωρίζουμε ποιο βρέφος θα εκδήλωνε το σύνδρομο», είπε η Harrington. «Αλλά αυτό δεν ισχύει πια. Βρήκαμε τον πρώτο δείκτη που δείχνει ευπάθεια πριν από το θάνατο».

Χρησιμοποιώντας ξηρές κηλίδες αίματος, που ελήφθησαν κατά τη γέννηση, ως μέρος ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου νεογνών, η ομάδα της Harrington συνέκρινε τα επίπεδα BChE σε 26 μωρά που πέθαναν αργότερα από SIDS, 41 βρέφη που πέθαναν από άλλες αιτίες και 655 βρέφη που επέζησαν.

Το γεγονός ότι τα επίπεδα του ενζύμου ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα βρέφη που πέθαναν στη συνέχεια από SIDS υποδηλώνει ότι τα μωρά που εκδήλωσαν το σύνδρομο SIDS ήταν εγγενώς ευάλωτα σε δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει τις ασυνείδητες και ακούσιες λειτουργίες στο σώμα, διευκρίνισαν οι ερευνητές.

Το Δίκτυο Νοσοκομείων Παίδων του Σίδνεϊ στην Αυστραλία χαρακτήρισε ως «μια πρώτη παγκόσμια ανακάλυψη», τα ευρήματα της έρευνας.

Η αποτυχία να ξυπνήσει όταν είναι απαραίτητο «έχει θεωρηθεί από καιρό βασικό συστατικό της ευπάθειας ενός βρέφους» στο SIDS, δήλωσε η ερευνητική ομάδα στο eBio Medicine του The Lancet. Η Δρ. Χάρινγκτον έχασε το παιδί της από SIDS πριν από 29 χρόνια και έχει αφιερώσει την καριέρα της στην έρευνα της πάθησης, σύμφωνα με τη δήλωση.Περαιτέρω έρευνα «πρέπει να γίνει επειγόντως» για να καθοριστεί εάν η συνήθης μέτρηση του BChE θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών θανάτων από SIDS, τόνισαν οι ερευνητές. 

Ρούλα Σκουρογιάννη

Παναγιώτης Δρίβας