• 10 Μαΐου, 2021

Επίσκεψη Τσίπρα στην Κύπρο για συντονισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΚΕΛ- Πιθανή και συνάντηση με Αναστασιάδη

 Επίσκεψη Τσίπρα στην Κύπρο για συντονισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΚΕΛ- Πιθανή και συνάντηση με Αναστασιάδη

Έντονη ανησυχία προκαλεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα η εκλογή -ακριβέστερα επιβολή από τον Ερντογάν- του Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα, καθώς θεωρείται πως ανοίγει ο δρόμος να ναρκοθετηθεί η διαδικασία συνομιλιών μέσω της πενταμερούς και η πλήρης υπαναχώρηση από το κεκτημένο του Κραν Μοντανά (σε συνεργασία Νίκου Κοτζιά και Νίκου Χριστοδουλίδη). Διεθνείς αναλυτές, άλλωστε, αξιολογούν αρνητικά τις πρώτες δηλώσεις του νέου ηγέτη του ψευδοκράτους περί ανεξαρτησίας και εκτιμούν πως θα αποδεχθεί μεν την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα ωθήσει, ωστόσο, τα πράγματα προς ένα ναυάγιο με σκοπό την διχοτόμηση του νησιού.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας ανάρτησε σήμερα στο twitter (αντιδρώντας άμεσα) το εξής σχόλιο:

“Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η προσήλωσή μας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη”.

Η ήττα Ακκιντζί (που δεν θεωρείται εξαρτημένος από τον Ερντογάν, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που είναι ο Τατάρ) δημιουργεί, αναμφίβολα νέα δεδομένα. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μάλλον αιφνιδιάστηκε καθώς, όπως ομολόγησε και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ανέμενε την εκλογή Ακκιντζί.

Συμφωνα με πληροφορίες του Libre, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Λευκωσία το επόμενο διάστημα και ήδη γίνονται οι σχετικές συνεννοήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον πρόεδρο του ΑΚΕΛ Άνδρο Κυπριανού σε μια προσπάθεια συντονισμού, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για μια εθνική γραμμή σχετικά με το Κυπριακό μπροστά στις πιθανές αρνητικές εξελίξεις που προδιαγράφουν η εκλογή Τατάρ και η κλιμάκωση των προκλήσεων του Ερντογάν. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη αλλά και άλλες σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες του νησιού.