Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα – Δηλώθηκαν στον ECDC

 Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα – Δηλώθηκαν στον ECDC

Επιβεβαιώθηκαν τα τρία πρώτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρία παιδάκια, 14 και 18 μηνών και 10 ετών. Τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας δηλώθηκαν ήδη από την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Λοιμώξεων (ECDC). 

Η είδηση είχε ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ χθες (12.05.2022) το απόγευμα. Η ανακοίνωση έκανε λόγω για «πιθανά κρούσματα» αλλά πλέον είναι επιβεβαιωμένο πως τα τρία παιδιά πάσχουν από οξεία ηπατίτιδα. 

Δυο από τα παιδιά, το 14 μηνών και το 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία.

Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση, ανέφερε η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Παναγιώτης Δρίβας