• 15 Απριλίου, 2021

Επίσημο: Αποχωρεί το Oruc Reis από την αν. Μεσόγειο – Ανακοίνωση του τουρκικού Υπ. Ενέργειας

 Επίσημο: Αποχωρεί το Oruc Reis από την αν. Μεσόγειο – Ανακοίνωση του τουρκικού Υπ. Ενέργειας

Οι εργασίες του Oruc Reis θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου και θα αποχωρήσει από την περιοχή στην οποία βρίσκεται, αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας.

«Το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη χθεσινή NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου» ανέφερε το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης Ερντογάν, τόνισε στο NTV πως «το Oruc Reis, θα είναι μέχρι το τέλος του μήνα εκεί. Μπορεί να ολοκληρώσει αργότερα τις εργασίες του και να αποχωρήσει από εκεί για αλλού. Θέλουμε διερευνητικές επαφές, να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών».

Παραμένει η επιφυλακή

Πάντως ή ένταση στην περιοχή παραμένει με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να παραμένουν σε εγρήγορση. Το πρωί του Σαββάτου ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα NAVTEX για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με τη δεσμευμένη περιοχή να φτάνει στα 6 ναυτικά μίλια από τη Ρω και τη Στρογγύλη.

Η νέα ναυτική οδηγία θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου, οπότε όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο ενέργειας και εκτός απροόπτου θα αποχρήσει.

Το τουρκικό ερευνητικό, το οποίο κινείται με πολεμική συνοδεία αποτελούμενη από φρεγάτες και κορβέτες, θα φτάσει και πάλι σε λίγες ώρες ανοιχτά του Καστελόριζου. Όπως εκτιμάται, το Oruc Reis θα σπάσει» και πάλι τα 12 ναυτικά μίλια και θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια.

Τα ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν ήδη καταλάβει καίριες θέσεις που τους δίνουν τακτικό πλεονέκτημα.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει εντολή στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικές και ψύχραιμες, καθώς, οι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποια προβοκατόρικη ενέργεια.