Επίσημο από το Συμβούλιο της ΕΕ: Ποια είναι η εικοστή χώρα που ” υιοθετεί ” το ευρώ

 Επίσημο από το Συμβούλιο της ΕΕ: Ποια είναι η εικοστή χώρα που ” υιοθετεί ” το ευρώ

Η Κροατία πήρε σήμερα από το Συμβούλιο της ΕΕ την οριστική έγκριση, για την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα τις τρεις τελευταίες νομικές πράξεις που απαιτούνται για να μπορέσει η Κροατία να υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2023. Αυτό ολοκληρώνει τη διαδικασία στο Συμβούλιο που θα επιτρέψει στην Κροατία να γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ και να επωφεληθεί από τη χρήση του κοινού νομίσματος της ΕΕ, το ευρώ, από το επόμενο έτος, αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Η επικύρωση της ένταξης της Κροατίας στην ευρωζώνη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής στις Βρυξέλλες, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και του Επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον ομόλογό μου, Ζντράβκο Μάριτς και ολόκληρη την Κροατία που έγινε η 20ή χώρα που εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ. Η υιοθέτηση του ευρώ δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική απόφαση. Η Κροατία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα απαιτούμενα οικονομικά κριτήρια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Ecofin, Ζμπίνεκ Στανούρα.

Όθων Παπαδάκης