• 27 Οκτωβρίου, 2021

Επίσημη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Οσμάνι- Συναντήσεις με ΠτΔ, Μητσοτάκη, Δένδια, Βαρβιτσιώτη

 Επίσημη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Οσμάνι- Συναντήσεις με ΠτΔ, Μητσοτάκη, Δένδια, Βαρβιτσιώτη

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Κατά την διάρκεια της αυθημερόν επίσκεψης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο Osmani θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη συνέχεια θα μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του.

Δένδιας και Osmani, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, θα συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, την εντατικοποίηση και εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου σε διάφορους τομείς, καθώς και το Σχέδιο Δράσης για Συνεργασία και Εφαρμογή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που απορρέει από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι σε θέματα που σχετίζονται με διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς και θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν τρία μνημόνια συνεργασίας μετά τη συνάντηση, ένα για την πολιτική προστασία, το άλλο για τη συνεργασία μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών και το τρίτο μεταξύ της Invest Βόρειας Μακεδονίας και της Enterprise Greece.

Την υπογραφή των μνημονίων θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ομολόγων στο Υπουργείο Εξωτερικών, στις 13:30 (τοπική ώρα).

Ο Osmani θα συναντηθεί επίσης με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ θα τερματίσει την μονοήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα με τη συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 16:30 (τοπική ώρα).

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, στις άλλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους της κρατικής ηγεσίας, θα συζητηθούν τα θέματα προώθησης της συνεργασίας οικονομικού-εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, τα στρατηγικά σχέδια σύνδεσης φυσικού αερίου και καυσίμων, καθώς και η συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα.

Οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν επίσης στις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και στην περιφερειακή συνεργασία, ιδίως στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική και στη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στη δήλωση του.

Πηγή: ibna.gr