Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αποστέλλουν οι ΗΠΑ – Άμεση αντίδραση της Μόσχας

 Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αποστέλλουν οι ΗΠΑ – Άμεση αντίδραση της Μόσχας

Νέο «μήνυμα» στον Βλαντιμίρ Πούτιν τέσσερις ημέρες από το «crash test» της Τετάρτης στη Γενεύη στέλνει ο Τζο Μπάιντεν, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να ανακοινώνει τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να προσφέρουν στην Ουκρανία ραντάρ αναγνώρισης για χρήση του Πυροβολικού, συστήματα εντοπισμού τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) και εξοπλισμό επικοινωνιών.

Το πακέτο που ανακοίνωσε το Πεντάγωνο περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση, εξοπλισμό και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας που γειτονεύει με τη Ρωσία.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι πρόκειται για το υπόλοιπο της βοήθειας στην Ουκρανία που έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο για το τρέχον οικονομικό έτος, που εκπνέει την 30ή Σεπτεμβρίου.

Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ είχαν ήδη αναγγείλει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 125 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ουάσινγκτον η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα έχει ξεπεράσει τα 2,5 δισ. δολάρια από το 2014.

Οι ρωσόφωνοι της περιοχής έπειτα από δημοψήφισμα, αποφάσισαν την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 στην Ρωσία, πυροδοτώντας το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στο ανατολικό της τμήμα.

Στην περιοχή αυτή, γνωστή και ως Ντονμπάς, σιγόκαιγε ένταση ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και το Κίεβο για χρόνια. Στη σύρραξη που ξέσπασε έχουν χάσει τη ζωή τους έκτοτε πάνω από 13.000 άνθρωποι, κατά τους υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν την προσεχή Τετάρτη σε ουδέτερο έδαφος για πρώτη φορά αφότου ο βετεράνος Δημοκρατικός πολιτικός ανέλαβε την αμερικανική προεδρία.

Η σύνοδος κορυφής θα γίνει ενώ οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζονται από αμείωτη ένταση τα τελευταία χρόνια, με την Ουκρανία να αποτελεί απλά ένα από τα ζητήματα για τα οποία τα μέρη βρίσκονται σε διένεξη -η Ουάσινγκτον προσάπτει πολλά στη Μόσχα, από την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως την ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές και τις επιθέσεις σε αμερικανικές ψηφιακές υποδομές, μεταξύ άλλων.

Στη διάρκεια συνέντευξής του πριν από μία εβδομάδα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως θα ήθελε να είχε την ευκαιρία να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Τζο Μπάιντεν ώστε να υπάρξει συντονισμός προτού ο αμερικανός πρόεδρος δει τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αντ’ αυτού, οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Τετάρτη.

Κατά τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, ενώ τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο το καλοκαίρι.

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας

Γρήγορα ήταν τα ανατανακλαστικά του Κρεμλίνου με τους Ρώσους αξιοματούχους, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, να σημειώνουν ότι η αμερικανική απόφαση, ρίχνει λάδι στη φωτιά του ουκρανικού εμφυλίου.

Σχετικά Άρθρα