• 5 Αυγούστου, 2021

Επιπλέον κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

 Επιπλέον κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν σήμερα την προσθήκη 78 επιπλέον ονομάτων και 7 οργανισμών στον κατάλογο των λευκορώσων αξιωματούχων κατά των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης.

Οι 7 ενέχονται στον εξαναγκασμό σε προσγείωση του αεροσκάφους της RyanAir στο Μινσκ για την σύλληψη αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου, ανακοίνωσαν διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η έγκριση των χωρών δόθηκε κατά την συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών μελών της Ένωσης στις Βρυξέλλες. Θα επικυρωθεί στις 21 Ιουνίου κατά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο και οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ με την δημοσίευση των ονομάτων τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν δέσμη οικονομικών κυρώσεων, που θα προστεθούν στην απόφαση των χωρών της ΕΕ να απαγορεύσουν στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας την πρόσβαση στον εναέριο χώρο τους. Η απαγόρευση αφορά κυρίως την εθνική αεροπορική εταιρεία Belavia.

Επτά πρόσωπα, ανάμεσά τους ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος της Λευκορωσίας θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εκτροπή της πορείας της πτήσης Αθήνα-Βίλνιους. Στην επιχείρηση συμμετείχε και πολεμικό αεροσκάφος το οποίο ανάγκασε το πλήρωμα του αεροσκάφους να αλλάξει πορεία και το συνόδευσε μέχρι την προσγείωσή του στο Μινσκ.

Οι κυρώσεις που αποφασίσθηκαν σήμερα είναι προσωπικές και περιλαμβάνουν απαγόρευση παραμονής στις χώρες της ΕΕ και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Απαγορεύεται επίσης η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των οργανισμών που προστίθενται στον κατάλογο.