Επιμένουν οι πληροφορίες για σταδιακή άρση των μέτρων – Θολό το τοπίο για την Όμικρον 2, στα ύψη οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι

 Επιμένουν οι πληροφορίες για σταδιακή άρση των μέτρων – Θολό το τοπίο για την Όμικρον 2, στα ύψη οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι

Μπορεί τα στοιχεία είναι ακόμη ελλιπή για το υποστέλεχος της Όμικρον και η εμφάνισή της έρχεται τη στιγμή που τα νοσοκομεία δέχονται αμείωτη πίεση, όμως η κυβέρνηση δρομολογεί τον σχεδιασμό για σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή επιδημιολογική εξέλιξη, οι ειδικοί ως την ερχόμενη Τετάρτη θα κληθούν να εξετάσουν την επιστροφή της μουσικής σε εστιατόρια και μπαρ-εστιατόρια και την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα, από το 10% σήμερα στο 20%, ίσως και στο 30%. Η άρση αναμένεται να γίνει βήμα – βήμα και να ακολουθήσει η χαλάρωση των περιορισμών σε ψυχαγωγία και διασκέδαση, κλάδοι που επλήγησαν σφόδρα τον τελευταίο μήνα.

Εφιάλτης με 108 νέους θανάτους-20.507 κρούσματα– Στους 679 οι διασωληνωμένοι

Οι δύο παραπάνω αλλαγές, θα ισχύσουν από τις αρχές Φεβρουαρίου, με την προσδοκία, μία εβδομάδα αργότερα, να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από τους περιορισμούς, διότι όπως έχει παραδεχθεί και δημόσια το οικονομικό επιτελείο, τα περιθώρια στήριξης των επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται από την πανδημία, έχουν στενέψει δραματικά και ως εκ τούτου είναι κρίσιμο να υπάρξει το ταχύτερο η αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας. Πολλώ, δε, μάλλον, που ο ορίζοντας της ενεργειακής κρίσης παραμένει θολός και ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσο να κρατήσει.

  • Με την ακρίβεια να καλπάζει και τα οικονομικά περιθώρια για νέα κονδύλια στήριξης προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία να είναι στενά, η κανονικότητα στη λειτουργία όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων αναδεικνύεται σε ένα κρίσιμο στοίχημα,

«Όπλο» ο εμβολιασμός διαμηνύουν σε κάθε τόνο κυβέρνηση και επιστήμονες και εκπέμπουν νέο sos για την ανάγκη εμβολιασμού όχι μόνο με την πρώτη αλλά και με την τρίτη δόση, καθώς όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ό,τι αν κάποιος δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος είναι ευάλωτος σε κάθε μετάλλαξη.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πρωτίστως στους 870.000 πολίτες δικαιούχους της τρίτης δόσης, που δεν έχουν σπεύσει να την κάνουν. Πρακτικά θεωρούνται «ανεμβολίαστοι», καθώς η ανοσία έχει φθίνει, και άρα αποτελούν μια ευάλωτη ομάδα για πιθανή νόσηση με ανάγκη νοσηλείας.

Μεγάλος και ο προβληματισμός και η ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό θανάτων. Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ειδικούς για το ζήτημα. Η εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός των θανάτων συνδέεται κατά βάση με το πολύ υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 93% των ανθρώπινων απωλειών αφορούν σε συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή την τρίτη δόση.

Κρίσιμο ρόλο παίζει και το γεγονός ότι κάποιοι ασθενείς φτάνουν καθυστερημένα στα νοσοκομεία, ενώ, όπως έχει επισημάνει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το θέμα συνδέεται «προφανώς με κάποιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Παναγιώτης Δρίβας