• 12 Ιουνίου, 2021

Επικεφαλής Moderna: Τρίτη δόση εμβολίου από τον Σεπτέμβριο – Ποιους αφορά

 Επικεφαλής Moderna: Τρίτη δόση εμβολίου από τον Σεπτέμβριο – Ποιους αφορά

Ο Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, συμβουλεύει για «τον εμβολιασμό, ήδη από το τέλος του καλοκαιριού, με μια τρίτη δόση όλων των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο – συμπεριλαμβανομένων των γηροκομείων – που έλαβαν την πρώτη τους δόση στις αρχές του έτους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εμβόλιο Mοderna εξασφαλίζει ανοσία «από ένα έως τρία χρόνια ανάλογα με τους ασθενείς.. Αλλά οι μεταλλάξεις αυξάνουν το επίπεδο της απειλής», εξηγεί για να δικαιολογήσει αυτή την πρόσθετη δόση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι «μέχρι το καλοκαίρι, όλοι οι ενήλικες που επιθυμούν να εμβολιαστούν θα έχουν λάβει μια πρώτη δόση», ο Stéphane Bancel πιστεύει ότι πρέπει «να στοχεύσει πολύ γρήγορα τους εφήβους από 12 έως 17 ετών». Σήμερα, μόνο το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech έχει λάβει άδεια για παιδιά ηλικίας 16-18 ετών στην Ευρώπη. Η Pfizer έχει επίσης υποβάλει αίτηση για άδεια για παιδιά ηλικίας 12-16 ετών και έχει ήδη λάβει άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το ιδανικό θα ήταν να εμβολιαστούν πριν από τα τέλη Αυγούστου. Αν δεν εμβολιάσουμε μαζικά, ο κίνδυνος ενός τέταρτου κύματος δεν μπορεί να αποκλειστεί», εξήγησε ο Γάλλος που ηγείται της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας από το 2011.

Από την επόμενη εβδομάδα, το Moderna θα χορηγείται στη στη Γαλλία εκτός των κέντρων εμβολιασμού, από γιατρούς και φαρμακοποιούς. «Ένα βήμα πιο μπροστά στην προσβασιμότητα των εμβολίων και την ανοσία της αγέλης», διαβεβαίωσε ο κ. Bancel, προσθέτοντας ότι επικοινωνεί τακτικά με Γάλλους αξιωματούχους, ιδίως τον Πρόεδρο Μακρόν» για την υγειονομική κατάσταση.

Η Moderna δοκιμάζει επί του παρόντος την αποτελεσματικότητα «αναμνηστικών» δόσεων για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών αναμένεται να είναι γνωστά στις αρχές Ιουνίου, για περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπους το καλοκαίρι με στόχο την «παροχή των δεδομένων στους ρυθμιστικούς οργανισμούς Υγείας τον Αύγουστο».

Ο Stéphane Bancel διευκρίνισε ότι η Moderna θα μπορούσε να παράγει τρία δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως, οι οποίες, προστιθέμενες στα τέσσερα δισεκατομμύρια που σχεδιάζει η Pfizer-BioNTech, θα ήταν «αρκετές για να εμβολιάσουν ολόκληρο τον πλανήτη με μια πρώτη δόση».

Σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα που δημοσιεύει το Tvxs, o διευθύνων Σύμβουλος της Moderna είναι πρώτος στη λίστα των νέων δισεκατομμυριούχων λόγω πανδημίας με κέρδη 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.