• 19 Ιανουαρίου, 2022

Επικεφαλής Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια στην μετάλλαξη Όμικρον

 Επικεφαλής Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια στην μετάλλαξη Όμικρον

Ο μεγαλύτερος φόβος των επιστημόνων είναι ότι τα εμβόλια μπορεί να μην καλύπτουν την μετάλλαξη «Όμικρον».

Την άποψη αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στέφαν Μπάνσελ υποστηρίζοντας ότι τα  εμβόλια έναντι του κοροναϊού θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον από ό,τι τα προηγούμενα στελέχη και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν σε κλίμακα νέα εμβόλια ειδικά για την παραλλαγή.

Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης “Ο” – Διαφορετικά από πριν – Όλες οι τελευταίες επιστημονικές πληροφορίες για το “μίγμα Φρανκενστάϊν”

Ο Στέφαν Μπάνσελ δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα χρειαστούν τροποποίηση.

«Δεν υπάρχει κόσμος, νομίζω, όπου [η αποτελεσματικότητα] θα είναι στο ίδιο επίπεδο … που είχαμε με τη μετάλλαξη Δέλτα», δήλωσε ο Bancel στους Financial Times σε συνέντευξή του στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα είναι μια σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητας. Απλά δεν ξέρω πόσο, διότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει … λένε “αυτό δεν θα είναι καλό”».