• 18 Απριλίου, 2021

Πνευμονολογική Εταιρεία: Επιχειρήματα κατά της επίταξης των γιατρών

 Πνευμονολογική Εταιρεία: Επιχειρήματα κατά της επίταξης των γιατρών

Ενστάσεις για την χρησιμότητά της, την αμεσότητα της χρονικά και την αποτελεσματικότητα της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών διατυπώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Σε ανακοίνωσή της η επιστημονική εταιρία τονίζει ότι κανένας ιατρός δεν περισσεύει στη μάχη κατά της Covid-19 και υπενθυμίζει ότι όλοι οι ιδιώτες Πνευμονολόγοι βρίσκονται από την αρχή της πανδημίας, προ έτους, στην πρώτη γραμμή της μάχης προσφέροντας τα μέγιστα σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αντιμετώπισης των covid ασθενών κατ΄οίκον.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία προτείνει:

• Άμεση πρόσληψη όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων ιατρών που περιμένουν στις λίστες με κατάργηση όλων των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

• Άμεση ένταξη στο ΕΣΥ με τρίμηνες συμβάσεις των Πνευμονολόγων – Παθολόγων και Αναισθησιολόγων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό για θέσεις ΕΣΥ (στην 1η και 2η ΥΠΕ), με διαδικασία ανάλογη αυτής που ακολουθήθηκε προ 3μήνου για τις ΜΕΘ
-με δυνατότητα παραμονής, σε μόνιμη θέση στην συνέχεια ή/και ισχυρής μοριοδότησής τους στις επικείμενες κρίσεις. Στην 1η και 2η ΥΠΕ έχουν αιτηθεί διορισμό πάνω από 100 Πνευμονολόγοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αυτή την στιγμή εκτός ΕΣΥ.

• Πρόσληψη άμεσα σε κλινικές και τμήματα COVID όσων ιατρών Πνευμονολόγων είναι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου και αναγνώριση του χρόνου αυτού ως αγροτικό ιατρείο – η πρόταση αυτή έχει ήδη γίνει προς το Υπουργείο και το ΚΕΣΥ και υπάρχει ήδη η θετική γνωμοδότηση της ολομέλειας του ΚΕΣΥ από την προηγούμενη εβδομάδα.

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και τον σκληρό αγώνα που δίνουμε όλοι κατά της πανδημίας COVID-19, δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ούτε χωρούν αντιπαλότητες και συντεχνιακές αντιλήψεις. Όλη η Πνευμονολογική κοινότητα ήταν, είναι και θα συνεχίσει είναι στην 1η γραμμή μάχης με όλες της τις δυνάμεις και ελπίζουμε οι εποικοδομητικές μας προτάσεις να εισακουστούν και να εφαρμοστούν προς όφελος όλων μας» δηλώνει το ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.