• 26 Ιανουαρίου, 2022

Επιφυλακτικοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τη μείωση φόρου

 Επιφυλακτικοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τη μείωση φόρου

Το οικονομικό επιτελείο ψάχνει τρόπους να ικανοποιήσει 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων κατά 40%, ενώ και οι νέες ανακοινώσεις για μείωση της φορολογίας αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων κανένα ικανοποιητικό κίνητρο ως αποζημίωση για την απώλεια του εισοδήματος τους, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως οι εξαγγελίες της για αναστολή προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών όσων εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αλλά και η θέσπιση δυνατότητας συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχουν απολέσει, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο, δεν κρίνονται επαρκείς.

Μετά τις έντονες αυτές αντιδράσεις των ιδιοκτητών που δυσφορούν, καθώς δεν θεωρούν αρκετό το μέτρο αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το κράτος θα καλύψει μέρος των απωλειών εισοδήματος μέσω της μείωσης της φορολογίας επί των ενοικίων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είναι έτοιμος να προχωρήσει σε έκπτωση φόρου ίση με το 35% του ποσού της απώλειας ενοικίων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν ένα μηνιαίο μίσθωμα είναι π.χ. 1.000 ευρώ και τελικά ο ιδιοκτήτης εισπράξει 600 ευρώ (μείωση ενοικίου κατά 40%), το κράτος θα έρθει και θα του αφαιρέσει από τους συνολικούς φόρους που έχει να πληρώσει το 35% της απώλειας εισόδων, δηλαδή 400 ευρώ x 35% = 140 ευρώ. Το εύρος της έκπτωσης φόρου θα διαφανεί με την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης και τότε θα υπάρξει τοποθέτηση της ΠΟΜΙΔΑ για το εάν κρίνεται επαρκές ή όχι.