• 22 Ιουνίου, 2021

Επιφυλακτική η Ευρώπη στο “Πράσινο Διαβατήριο” – Με το βλέμμα στον εσωτερικό τουρισμό

 Επιφυλακτική η Ευρώπη στο “Πράσινο Διαβατήριο” – Με το βλέμμα στον εσωτερικό τουρισμό

Ελάχιστα έδειξαν οι ευρωπαϊκές χώρες να συμμερίζονται το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για το «πράσινο διαβατήριο» που θα επιτρέψει τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε. χωρίς τους αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς ή το κόστος και την ταλαιπωρία της υποχρεωτικής διενέργειας τεστ για όσους περνούν τα εθνικά σύνορα όπως διαπιστώνει ο Θάνος Παναγόπουλος στην ΑΥΓΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, ο πρώτος μήνας της κύριας τουριστικής περιόδου ήδη «τρέχει» και μόνο επτά κράτη – μέλη (Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Κροατία, Πολωνία, Τσεχία) αποφάσισαν να συνδεθούν με την πύλη και άρχισαν να εκδίδουν τα πρώτα πιστοποιητικά Ε.Ε., ενώ ορισμένες χώρες αποφάσισαν να δρομολογήσουν το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid μόνο όταν αναπτυχθούν όλες οι λειτουργίες σε εθνικό επίπεδο.

Ως εκ τούτου, περισσότερες χώρες θα προσχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου, με περίοδο σταδιακής εφαρμογής έξι εβδομάδων για τα κράτη – μέλη που χρειάζονται επιπλέον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιες χώρες αργήσουν, θα έχει χαθεί σχεδόν ο μισός Αύγουστος.

Πέραν του τεχνικού ζητήματος, υπάρχουν και άλλοι δύο λόγοι που αρκετοί εταίροι μας δεν «καίγονται» να προσχωρήσουν άμεσα στο «πράσινο διαβατήριο». Κυριότερος είναι η πληρέστερη και ασφαλέστερη υγειονομική προστασία και ο άλλος η ενδυνάμωση του εσωτερικού τους τουρισμού.

Χώρες που επισκέπτονται ευκολότερα οι εμβολιασμένοι

Ανγκίγια Από 12 Απριλίου, εμβολιασμένοι με τελική δόση τουλάχιστον 21 ημέρες πριν την άφιξη προαυτοπεριορίζονται για 7 ημέρες αντί για 10. Θα πρέπει ακόμη να υποβάλουν ένα αποτέλεσμα δοκιμής 3 έως 5 ημέρες πριν από την άφιξη και να υποβληθούν σε μια δεύτερη δοκιμή κατά την άφιξη.

Μπαχάμες Από 1ης Μαΐου, πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται αρνητικό τεστ.

Μπαρμπέιντος Πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες εισέρχονται με μικρότερη καραντίνα. Θα πρέπει ακόμη να παρέχουν αρνητικό τεστ PCR τρεις ημέρες πριν το ταξίδι, να κάνουν τεστ στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια να καραντίνα για 1 έως 2 ημέρες.

Μπελίζ Απαιτείται απόδειξη πλήρους εμβολιασμού τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την άφιξη, PCR Covid-19 96 ώρες πριν το ταξίδι ή τεστ αντιγόνου 48 ώρες πριν το ταξίδι.

Βερμούδα Πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες μπορούν να εισέλθουν με τεστ Covid-19 και πρόσθετα τεστ τις ημέρες 4, 8 και 14 της διαμονής.

Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι Από 15 Μαΐου, πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα με Covid-19 PCR στην άφιξη και αρνητικά αποτελέσματα (συνήθως εντός 24 ωρών) και αρνητικό αποτέλεσμα PCR μέσα σε πέντε ημέρες από το ταξίδι, δύο εβδομάδες από την τελική λήψη.

Βουλγαρία Από 19 Μαΐου, εμβολιασμένοι πολίτες Ε.Ε., Σένγκεν κι από έναν κατάλογο χωρών μπορούν να εισέλθουν. Επίσης, αν έχουν αναρρώσει από Covid-19 όχι περισσότερο από έξι μήνες πριν την είσοδο, με αρνητικό PCR Covid-19 72 ωρών από την είσοδο ή αρνητικό τεστ αντιγόνου.

Κροατία Από 1ης Απριλίου οποιοσδήποτε μπορεί να ταξιδέψει στην Κροατία με πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 ημερών πριν την άφιξη, αρνητικό PCR ή τεστ αντιγόνου 48 ωρών πριν την άφιξη.

Κύπρος Από 10 Μαΐου, εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από Ε.Ε. δεν χρειάζονται τεστ ή καραντίνα.

Εκουαδόρ Από 22 Μαρτίου οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει στον Ισημερινό αρκεί να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό PCV Covid-19 ή δοκιμή αντιγόνου.

Εσθονία Από 2 Φεβρουαρίου εμβολιασμένοι μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς τεστ ή καραντίνα.

Γαλλική Πολυνησία Γαλλικά πολυνησιακά νησιά και Ταϊτή άνοιξαν ξανά σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες από την 1η Μαΐου.

Γεωργία Από 1ης Φεβρουαρίου πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες επιτρέπεται να εισέλθουν.

Γρενάδα Από 1ης Μαΐου, οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει απλώς να έχουν αρνητικό PCR όχι έως 72 ώρες πριν το ταξίδι, νέο τεστ στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια να καραντίνα έως τα αποτελέσματα του τεστ (έως 48 ώρες).

Γουατεμάλα Από 24 Φεβρουαρίου όλοι όσοι εισέρχονται στη Γουατεμάλα μπορούν να παρουσιάσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πηγή: ΑΥΓΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ