• 23 Οκτωβρίου, 2021

Επίδομα θέρμανσης και για το φυσικό αέριο – Αλλαγή ατζέντας από τις αναταράξεις Μπογδάνου με πρόσθετες επιδοτήσεις για την ακρίβεια

 Επίδομα θέρμανσης και για το φυσικό αέριο – Αλλαγή ατζέντας από τις αναταράξεις Μπογδάνου με πρόσθετες επιδοτήσεις για την ακρίβεια

Mε δυο αποστροφές που στόχο είχαν να κλείσουν και την εν πολλοίς εσωκομματική συζήτηση, που προκάλεσε η διαγραφή Μπογδάνου και η ηχηρή παρέμβαση του Νίκου Δένδια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί πολιτική φυγή προς τα εμπρός.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι υπερήφανος για την ηγεσία στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας» είπε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός κοιτώντας χαμογελαστός τα υπουργικά έδρανα όπου καθόταν ο Νίκος Δένδιας, στέλνοντας μήνυμα ότι εσωκομματικά είναι πανίσχυρος και δεν νιώθει απειλούμενος από διαγκωνισμούς φιλοδοξιών στη ΝΔ. 

Λίγο αργότερα φωτογραφίζοντας την συζήτηση γιατί υπαγορεύτηκε η διαγραφή Μπογδάνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι:

  • «Ανέλαβα μία δέσμευση απέναντι στον Ελληνικό λαό: να μην ξύνουμε τις πληγές του παρελθόντος αλλά να εργαζόμαστε για να τις επουλώσουμε. Και αυτή τη δέσμευσή μου κάνω πράξη. Και όποιος ξεπεράσει τα όρια τα οποία θέτουμε ως παράταξη συνολικά σε αυτή την κατεύθυνση, θα γνωρίζει ότι δεν έχει θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».

Ενδεικτική της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην αναλωθεί στα απόνερα της υπόθεσης Μπογδάνου και να δείξει ότι είναι άλλες οι δικές του προτεραιότητες ως Πρωθυπουργού, ήταν η πρωτοβουλία του να ακυρωθεί το ραντεβού με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στο Μαξίμου και να συγκληθεί σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας στην ενέργεια, που επελαύνει.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε και αυξάνεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ το κόστος της παρέμβασης για να απορροφηθούν οι αυξήσεις. 
  • Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τη ΔΕΠΑ να  απορροφήσει το 25% των ανατιμήσεων οριζόντια για όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου, οι οποίοι θα επωφεληθούν και από το επίδομα θέρμανσης, που θα προβλέπει αυξημένα κατά 30% εισοδηματικά κριτήρια.
  • Ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθεί στα 13,5 ευρώ το μήνα από τα 9 ευρώ το μήνα η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.