• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Επιδιώξεις Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες: Προμήθεια φυσικού αερίου από ΕΕ στα πρότυπα των εμβολίων και σύνδεση της κρίσης με τις τουρκικές προκλήσεις

 Επιδιώξεις Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες: Προμήθεια φυσικού αερίου από ΕΕ στα πρότυπα των εμβολίων και σύνδεση της κρίσης με τις τουρκικές προκλήσεις

Την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συναντούσε τον τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο του ΝΑΤΟ με φόντο την εκ νέου αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεε τις ενεργειακές συμφωνίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο με την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Δείχνοντας εμμέσως στους ευρωπαίους ηγέτες ότι τα «καμώματα» του Ερντογάν και η δημιουργία τετελεσμένων αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της Ευρώπης.

Της Στεφανίας Μουρέλατου από τις Βρυξέλλες

Μάλιστα κατά πληροφορίες ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά κατά την συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου στην φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, που θα μπορούσε να μεταφερθεί από την Αίγυπτο.

  • «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης ζητώντας κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από την ΕΕ ώστε να εξασφαλιστούν φτηνές τιμές και επαρκείς ποσότητες κατά τα πρότυπα της κοινής προμήθειας των εμβολίων.

Είναι εξάλλου πρόδηλο ότι το επίδομα θέρμανσης και άλλες κρατικές παρεμβάσεις θα αποδειχτούν από τον Ιανουάριο μικρά αναχώματα στο κύμα των αυξήσεων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Σήμερα στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ανοίξουν το θέμα του μεταναστευτικού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θίξει την ανάγκη να εφαρμοστεί συνεπώς από την Τουρκία η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και να ελεγχθούν τα παράνομα δίκτυα διακινητών, που δρουν στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Αναμένεται να επιμείνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να φυλά τα σύνορα της και θα περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί πια σήμερα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στα νησιά, όπου η εικόνα έχει αποσυμφορηθεί σημαντικά.