• 16 Ιουνίου, 2021

Έπιασε… Φαληράκι το Oruc Reis – Δίπλα δίπλα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά (εικόνες)

 Έπιασε… Φαληράκι το Oruc Reis – Δίπλα δίπλα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά (εικόνες)

Δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης η κατάσταση στην αν. Μεσόγειο και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis, αλωνίζει με την τακτική των NAVTEX με την Ελλάδα να απαντά, αφενός με αντι-NAVTEX και αφετέρου με διπλωματικές κινήσεις.

Παρά το γεγονός ότι το θερμό επεισόδιο θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Τουρκία το κλίμα μεταξύ Αθήνα και Άγκυρας, με είναι ιδιαίτερα τεταμένο και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι Στόλοι των δύο χωρών συνεχίζουν να πλέουν ο ένας δίπλα στον άλλον.

Οι επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας προκαλούν σαφέστατα ανησυχία στην Αθήνα, ενώ η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, τόσο στο Αιγαίο όσο και την ανατολική Μεσόγειο, έχει θέσει σε μόνιμο πλέον συναγερμό τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το Σάββατο (24.10) το Oruc Reis έφτασε σε απόσταση 13 μιλίων από το Φαληράκι της Ρόδου, με πολεμικά πλοία των δύο χωρών να έρχονται και πάλι αντιμέτωπα. Μάλιστα, τα πλοία ήταν ορατά ακόμα και με… γυμνό μάτι από την περιοχή της Καλλιθέας.

Ορατά τα τουρκικά πλοία από την Καλλιθέα της Ρόδου
Οριακά παιχνίδια του Oruc Reis στα 12 μίλια

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, ωστόσο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο ελληνικό «Πεντάγωνο» έχουν φροντίσει να θωρακίσουν όλο το ανατολικό Αιγαίο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κρίση μπορεί να μετατοπιστεί άμεσα στο κεντρικό ή το βόρειο Αιγαίο, με μια προβακατόρικη ίσως κίνηση των Τούρκων. Για το λόγο αυτό οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Εξάλλου στην προηγούμενη κρίση, μέσα σε ελάχιστες ώρες και με εντολή γενικής επιφυλακής, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου «φορτώθηκαν» απ’ άκρη σ’ άκρη με οπλισμό. Αποθήκες πυρομαχικών άδειασαν και οπλικά συστήματα τέθηκαν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.