• 1 Δεκεμβρίου, 2020

Επέτειος Πολυτεχνείου: Τεταμένη η κατάσταση μετά την απαγόρευση – Κάλεσμα σε πορείες, παρέμβαση εισαγγελέα – Μπήκαν στο ίδρυμα αντιεξουσιαστές (vid)

 Επέτειος Πολυτεχνείου: Τεταμένη η κατάσταση μετά την απαγόρευση – Κάλεσμα σε πορείες, παρέμβαση εισαγγελέα – Μπήκαν στο ίδρυμα αντιεξουσιαστές (vid)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η απόφαση να μην γίνουν συγκεντρώσεις για λόγους δημόσιας υγείας έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ήδη οργανώσεις αριστερών και αναρχικές ομάδες απευθύνουν κάλεσμα μέσω γνωστής ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου για συγκεντρώσεις παρά την απαγόρευση.

Την ίδια ώρα η αστυνομία φαίνεται πώς πιάστηκε στον… ύπνο καθώς το σχέδιο προέβλεπε να κλείσει από χθες το βράδυ το πανεπιστημιακό ίδρυμα και να παραδοθεί για φύλαξη στην αστυνομία. Όπως 40 μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου βρίσκονται μέσα στο Πολυτεχνείο και θα παραμείνουν κάνοντας συνελεύσεις.

Πολυτεχνείο: Εισβολή στην Πρυτανεία – Αναμένεται αστυνομική παρέμβαση

Την ίδια ώρα ισχυρές, πάντως αστυνομικές δυνάμεις, διμοιρίες των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ βρίσκονται περιμετρικά του Πολυτεχνείου.

Πάντως πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έχει αναρτηθεί στις πύλες του Πολυτεχνείου καλεί σε συγκέντρωση:

Ήδη, χθες Πέμπτη, στη γενική αστυνομική διεύθυνση έγινε ευρεία σύσκεψη των προϊστάμενων νευραλγικών υπηρεσιών και δημιουργήθηκε ένας πρώτος επιχειρησιακός «χάρτης» που προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 5.000 αστυνομικών στην Αττική ενώ έγινε σαφές ότι δεν πρέπει να επιτραπεί συγκέντρωση ατόμων σε κανένα σημείο.

  • Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καλεί σε ευρεία σύσκεψη τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για να δώσει τις τελικές εντολές. Το πιθανότερο, είναι να βγει και διαταγή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ότι για λόγους δημόσιας υγείας απαγορεύονται συναθροίσεις και πορείες για την συγκεκριμένη ημέρα.

Ήδη καθορίστηκε η διαδικασία μέσα από την οποία θα μπορούν απρόσκοπτα ολιγομελείς αντιπροσωπίες των κομμάτων να καταθέτουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο –υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πάντως δυνάμεις θα αναπτυχθούν κανονικά γύρω από την αμερικανική πρεσβεία ενώ περιπολίες θα υπάρχουν στα Εξάρχεια και γύρω από το Μουσείο όπως και στην ΑΣΟΕΕ.

Εισαγγελική παρέμβαση

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) για συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, παρότι έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα επιτρέπουν φέτος για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης, Κατερίνα Καραγιαννακίδου, παρήγγειλε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή.

Στο επίκεντρο της έρευνας θα βρεθούν δηλώσεις της προέδρου της ΕΝΙΘ, Δάφνης Κατσίμπα, σε τηλεοπτική εκπομπή. Στο πλαίσιο της έρευνας θα συγκεντρωθεί το υλικό από τις επίμαχες δηλώσεις, ενώ θα κληθεί και η πρόεδρος της ΕΝΙΘ να δώσει εξηγήσεις.