• 25 Ιανουαρίου, 2022

Επεκτείνονται υποχρεωτικότητα και πρόστιμα – Τι αλλάζει στη λήξη του πιστοποιητικού για όσους νόσησαν – Πότε θα δοθούν τα δωρεάν self test

 Επεκτείνονται υποχρεωτικότητα και πρόστιμα – Τι αλλάζει στη λήξη του πιστοποιητικού για όσους νόσησαν –  Πότε θα δοθούν τα δωρεάν self test

Στο τραπέζι έχει μπει η συζήτηση υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 ετών, μετά τους άνω των 60, και τα πρόστιμα. Το νεότερο όπως λένε οι πληροφορίες η υποχρεωτικότητα συζητείται και για συγκεκριμένους εργαζόμενους όπως εκείνους στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και εργαζόμενους σε άλλες κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους δομές.Το πιο πιθανό σενάριο είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού να μην συνδέεται με αναστολή εργασίας όπως έγινε με τους υγειονομικούς αλλά με επιβολή χρηματικού προστίμου.

Κι αυτό, για να μη στερηθεί τις υπηρεσίες τους η Πολιτεία αλλά… οι ίδιοι, ένα μέρος των αποδοχών τους. Εξετάζεται η συνταγματικότητα αυτού του μέτρου.

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε την Παρασκευή ότι είναι συνταγματικός και σύμφωνος με τις υπερνομοθετικές διατάξεις ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της covid-19 για υγειονομικούς υπαλλήλους και ΕΜΑΚ.

Όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρίθηκε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί συνταγματική υποχρέωση για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ορίζεται ως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Όλοι οι πολίτες αυτής της ηλικίας θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου, αλλιώς θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ μηνιαίως.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τον εμβολιασμό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το πιστοποιητικό νόσησης για όσους πέρασαν κοροναϊό θα λήγει πλέον στους τρεις μήνες και όχι στους έξι.

Σημειώνεται ότι ενόψει των εορτών ειδικοί και κυβέρνηση προειδοποιούν για την τήρηση των μέτρων προστασίας, και εκτός από τη σημασία του εμβολίου τονίζουν παράλληλα πόσο σημαντικό είναι το testing.

  • «Είναι σημαντικό να πάμε στο φαρμακείο και να πάρουμε το δωρεάν self-test πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να κάνουμε ασφαλείς γιορτές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και όταν τελειώσουν οι γιορτές, είναι εξίσου σημαντικό για την ανάσχεση της πανδημίας, να επαναλάβουμε τον έλεγχο και να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις δραστηριότητές μας», δήλωσε σχετικά χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι μαζί με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και τα πρόστιμα για τους άνω των 60 η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε και ένα πρόγραμμα δωρεάν self tests.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους δύο δωρεάν self test, ένα πριν τις γιορτές και ένα αμέσως μετά. Σκοπός είναι να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικοί και να ανακοπεί η μετάδοση αλλά και να πάμε στις γιορτές με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια. Και με το δεύτερο τεστ, που θα δοθεί μετά τις γιορτές θα επιχειρηθεί να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα που προέκυψαν από τις συνάξεις που λογικά θα υπάρξουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η διανομή των self tests θα ξεκινήσει από την ερχομενη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου.