• 8 Δεκεμβρίου, 2021

Επεκτείνεται αναδρομικά το επίδομα των 800 ευρώ σε εργαζόμενους στον Πολιτισμό

 Επεκτείνεται αναδρομικά το επίδομα των 800 ευρώ σε εργαζόμενους στον Πολιτισμό

Την αναδρομική επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ προς καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνεχείς εκκλήσεις, την κραυγή αγωνίας των ανθρώπων του πολιτισμού αλλά και το μεγάλο κύμα συμπαράστασης του κόσμου.

Παράλληλα ανακοίνωσε τη δημιουργία του μητρώου καλλιτεχνών και δημιουργών, με καταγραφή από 13/5 στην ΕΡΓΑΝΗ και έδωσε το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, θερινών σινεμά και την επανεκκίνηση κινηματογραφικών γυρισμάτων, προβών και ζωντανών δρώμενων.

Μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.

Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Στο μέτρο εντάσσονται και καλύπτονται εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έληξε από 15 έως 29 Φεβρουαρίου, καθώς και οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.

Η κ. Μενδώνη υποστήριξε ότι δεν υπήρξε εξαίρεση για το παρελθόν ούτε για το παρόν και ανέφερε ότι συνολικά 45.000 δικαιούνται τα οριζόντια μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήδη από τον Μάρτιο.

Συνολικά, όπως ανέφερε θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πολιτισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε για «δομικές αλλαγές με στόχο την θωράκιση του κλαδου» και προανήγγειλε άμεση ψήφιση των διατάξεων κατά της πειρατείας. «Οφείλουμε να τις κάνουμε μεσα στο ευρύτερο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης» είπε και πρόσθεσε ότι «μας ενδιαφέρει η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας», ενώ αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα των ποικίλλων εργασιακών σχέσεων στον πολιτισμό.

Για τον χορό ανακοίνωσε ότι διπλασιάζεται το ποσό των επιχορηγήσεων και ότι φτάνει στο ένα εκατομμύριο. Δεν θα ζητηθούν χρήματα πίσω, είπε.

Επίσης ανακοίνωσε κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών, με ένα κουπόνι 12μηνης ισχύος για όσους είχαν κλείσει εισιτήριο αλλά ακυρώθηκε η παράσταση.

Η κ. Μενδώνη είπε ακόμα πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.