• 28 Οκτωβρίου, 2021

Επανεξετάζουν το ύψος των επιδομάτων μετά τις αυξήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα – Συνεδριάζει το υπουργικό

 Επανεξετάζουν το ύψος των επιδομάτων μετά τις αυξήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα – Συνεδριάζει το υπουργικό

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα για να εγκρίνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού με φόντο όμως ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον όπου η ακρίβεια αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο. Ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο οδηγούν την κούρσα των αυξήσεων βάζοντας “φωτιά” στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ενόψει χειμώνα.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

  • Η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να “χτυπήσει”  υψηλό ρεκόρ των τελευταίων 13 ετών.
  • Το πετρέλαιο , δεν, φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι επανεξετάζουν το ύψος των επιδομάτων θέρμανσης για τα νοικοκυριά. Από το βήμα της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%.

Η κρατική επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα καταβληθεί σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, επιχειρήσεις και νοικοκυριά για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα.

Ενώ αντίστοιχες κλίμακες φαινεται ότι θα ισχύσουν για το φυσικό αέριο.

Με την πληρωμή κοινωνικού μερίσματος, δηλαδή ενός εφάπαξ ποσού σε συγκεκριμένες χαμηλών εισοδημάτων κοινωνικές ομάδες, πιθανώς κοντά στα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει ανάσες σε ευάλωτα νοικοκυριά για την ακρίβεια που βλέπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και αναμένεται να κλιμακωθούν προσεχώς.

Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές σε άλευρα και αρτοσκευάσματα, δημητριακά, ζυμαρικά, έλαια, τυροκομικά, κατεψυγμένα προϊόντα και προϊόντα καφέ, ενώ στελέχη του λιανεμπορίου προσδιορίζουν στα 20+ ευρώ την μηνιαία επιβάρυνση στο καλάθι της νοικοκυράς με βασικά προϊόντα.