• 20 Οκτωβρίου, 2021

Επαναφορά lockdwon Μαρτίου: Την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσεις – Λουκέτο σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

 Επαναφορά lockdwon Μαρτίου: Την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσεις – Λουκέτο σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Mε την απαγόρευση κυκλοφορίας που τίθεται σε ισχύ μετά τις εννέα απόψε το βράδυ, έρχεται και νέο πλέγμα απαγορεύσεων και περιορισμών. Οι εισηγήσεις των ειδικών, είναι ανάλογες με την κλιμάκωση της διασποράς (χθες είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ), με την αυστηρότερη από αυτές να αποτελεί μια επαναφορά του lockdown του περασμένου Μαρτίου.

Θεωρείται δηλαδή ότι θα βοηθούσε σημαντικά στην αναχαίτιση του δευτέρου κύματος το λουκέτο των σχολείων, κάτι που δεν αποκλείστηκε τόσο από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, όσο και από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο.

Ο χρόνος εφαρμογής της απόφασης φαίνεται πάντως πως είναι πιο κοντινός από τις αρχικές συζητήσεις και μάλιστα προσδιορίζεται για την προσεχή εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εισήγηση μιλά για λουκέτο στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία δεκαπέντε ημερών

Ταυτόχρονα όπως έγινε γνωστό από τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένονται έξυπνα στοχευμένα τεστ σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία του ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα επιτρέψει την επανέναρξη λειτουργίας με φυσική παρουσία των ιδρυμάτων αυτής της βαθμίδας.

Στο σκληρό σενάριο περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των συνόρων κατά τα πρότυπα της πρώτης φάσης αλλά και ο σημαντικός περιορισμός του αριθμού των μετακινήσεων που επιτρέπονται έως τις εννέα το βράδυ, από έξι σε τρεις.

Για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η αποτροπή οποιασδήποτε επανάληψης της περίπτωσης της Θεσσαλονίκης,. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά «αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα» και πρόσθεσε: «Πέσαμε έξω στην εκτίμηση στη Θεσσαλονίκη, όχι στον τουρισμό. Στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς, όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι. Εκ των υστέρων προφανώς και θα έπρεπε να είχαν κάνει παρέμβαση πιο νωρίς”.

Είναι σχεδόν σίγουρο και η επέκταση του lockdown en;v kάποιοι το προσδιορίζουν ακόμη και στις αρχές του δευτέρου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου.