• 23 Ιουνίου, 2021

ΕΟΠΥΥ: Μοντέλο ΕΦΚΑ με ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών προωθεί η κυβέρνηση

 ΕΟΠΥΥ: Μοντέλο ΕΦΚΑ με ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών προωθεί η κυβέρνηση

Την ώρα που το βλέμμα της κοινής γνώμης είναι στραμμένο κυρίως προς το εργασιακό, που είναι ήδη στη Βουλή και δευτερευόντως προς το νέο ασφαλιστικό, με το οποίο θεσπίζεται κεφαλαιοποιητικό σύστημα των επικουρικών συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους και ακολουθεί στη σειρά των νομοθετικών παρεμβάσεων, το υπουργείο Εργασίας που έχει συναρμοδιότητα με το Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, φαίνεται ότι επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση μέρους των υπηρεσιών του.

Σύμφωνα με σχέδιο διάταξης που διακινείται ακόμη και στο εσωτερικό του ΕΟΠΥΥ, προτείνεται η ανάθεση μιας σειράς εργασιών και σε ιδιώτες. Μεταξύ αυτών των εργασιών περιλαμβάνονται:

  • Η μελέτη, καταγραφή, αποτίμηση, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του.
  • Η διοικητική και οικονομική οργάνωση των υπηρεσιών του.
  • Το κλείσιμο των ισολογισμών-απολογισμών και η εν γένει λογιστική ενημέρωση.
  • Η καταχώρηση και επεξεργασία στοιχείων στα μηχανογραφικά τους προγράμματα.
  • Ο έλεγχος των δαπανών υγείας και
  • Η εκπόνηση νομικών σχεδίων, διακηρύξεων, συμβατικών κειμένων και νομικών μελετών επί των ζητημάτων που άπτονται ιδίως των διευθύνσεων προμηθειών, συμβάσεων και διεθνών ασφαλιστικών σχέσεων του Οργανισμού.

Το κείμενο, με το οποίο διακινούνται οι σχετικές προθέσεις της κυβέρνησης κυκλοφορεί με τη μορφή ρύθμισης, η οποία υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει την «παράγραφο 9 του άρθρου 28 του ν. 3918/2011(Α’31)». Ωστόσο, προκύπτουν δύο ζητήματα:

1ο. το άρθρο 28 του ιδρυτικού νόμου του ΕΟΠΥΥ δεν έχει παράγραφο 9 και 2ο. η διαχείριση των αποθεματικών ήδη προβλέπεται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ότι μπορεί να ανατεθεί σε εξωτερικούς διαχειριστές.

Άρα δεν αποκλείεται το ίδιο το κείμενο να αποτελεί ένα μέσο διερεύνησης των αντιδράσεων και ζύμωσης, ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις.

  • Πολύ περισσότερο όταν στελέχη του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι το ζητούμενο της νομοθετικής παρέμβασης που ετοιμάζει το υπουργείου Υγείας είναι η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας από μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, στο πλαίσιο της «συμπληρωματικότητας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», που ανακοίνωσε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται πάνω από 5,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων του πηγάζει από τις εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων και εξυπηρετεί 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Πηγή: efsyn.gr