• 19 Ιουνίου, 2021

Ψάχνουν την παρτίδα με τα ψευδή self test- Προβλήματα στη διανομή

 Ψάχνουν την παρτίδα με τα ψευδή self test- Προβλήματα στη διανομή

«Εισήλθαν εκρηκτικά στη ζωή μας, ως συμπληρωματικό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για τα ψευδή τεστ που διαπιστώθηκαν κατά χιλιάδες στην πρεμιέρα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία.

«Όπως κάθε νέα άφιξη, θα προκληθούν προβλήματα. Θα λυθούν, όπως γίνεται», διαβεβαίωσε ο Γ.Παναγιωτακόπουλος, σημειώνοντας πως «θα διερευνηθεί αν πρόκειται για λάθος παρτίδα», κάτι που προς το παρόν είπε πως δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

Όσο αφορά στην επικοινωνία του κοινού με τον ΕΟΔΥ και τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί λόγω του μεγάλου όγκου, είπε ότι θα προστεθεί νέα γραμμή για να απαντώνται όλα τα τηλεφωνήματα.

Σχολεία: Σε 3.000 τα θετικά self-tests

Ερωτηθείς για το αν κάποιος που έχει νοσήσει από κορονοϊό θα απολαμβάνει προνόμια ανάλογα με εκείνου που έχει εμβολιαστεί, είπε πως αυτό θα αποφασιστεί από την Πολιτεία, όμως εξήγησε πως «προφανώς αυτός που έχει νοσήσει πρόσφατα- εντός του τελευταίου τρίμηνου- έχει την ίδια ανοσία με αυτόν που έχει εμβολιαστεί».

Ενώ όσο αφορά στο πότε μπορεί να εμβολιαστεί κάποιος που έχει νοσήσει, είπε πως μετά το τρίμηνο «αρχίζεις να σκέφτεσαι το εμβόλιο», εξηγώντας πως δεν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία, αλλά είναι κάτι που είναι υπό μελέτη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει αποστάσεις, έχει όμως προβλεφθεί η δεύτερη δόση για όσους έκαναν την πρώτη», απάντησε για το AstraZeneca.

Τέλος, αναφορικά με τον πότε αποκτά ανοσία κάποιος που έχει εμβολιαστεί, απάντησε «δύο εβδομάδες μετά τη 2η δόση έχεις κάνει ανοσία», ενώ από την ίδια κιόλας μέρα, «μπαίνεις στην πλατφόρμα και παίρνεις τη βεβαίωση εμβολιασμού».

Μεγάλα προβλήματα στη διανομή από τα φαρμακεία

Με «αρρυθμίες» στη διάθεση των δωρεάν self-tests αλλά και στη δήλωση των αποτελεσμάτων τους γίνονται τα σταδιακά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως αναφέρει η kathimerini.gr.

Ο πολύ μεγάλος αριθμός όσων είναι πλέον δικαιούχοι των δωρεάν οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ προκάλεσε νέες αλλαγές στις ημερομηνίες κατά τις οποίες γίνεται η διάθεσή τους από τα φαρμακεία, για τις οποίες πολλοί δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως. Η δε πλατφόρμα self-testing.gov.gr στην οποία δηλώνονται τα αποτελέσματα των τεστ δεν ανταποκρινόταν προχθές και για κάποιες ώρες, λόγω της μαζικής εισόδου πολλών γονέων μαθητών και εκπαιδευτικών και οι οποίοι χρειάστηκε τελικά να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση για το αποτέλεσμά του. Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν πολλές καταγγελίες πολιτών και για προβληματικά κιτ των αυτοδιαγνωστικών τεστ με άδεια δοχεία ορού.

Το Σάββατο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι από χθες έως και αύριο θα γίνεται δωρεάν διάθεση των δύο self tests στους δικαιούχους μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι δικαιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν τα τεστ από την Πέμπτη 13/5 έως και την Τετάρτη 19/5. Για την αλλαγή αυτή ωστόσο δεν ήταν ενήμεροι πολλοί υπάλληλοι, με αποτέλεσμα κάποιοι να απευθυνθούν στα φαρμακεία για να παραλάβουν τα τεστ.

«Σχεδόν το 80% των ατόμων που ήρθαν σήμερα στο φαρμακείο μου να πάρουν τεστ δεν το δικαιούνταν», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος. «Το πρωί όταν έφτασα στο φαρμακείο περίμεναν ήδη 6-7 άτομα για να πάρουν το τεστ. Οταν τους είπα ότι δεν δικαιούνται, δυσανασχέτησαν. Αναγκάστηκα και τους έδειξα ότι στο ΑΜΚΑ τους η πλατφόρμα είναι κλειδωμένη». Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες 6-7 ημέρες έχει παρατηρηθεί κάποια κιτ των self tests να είναι προβληματικά, καθώς το δοχείο με το υγρό που χρησιμοποιείται για τη διενέργειά τους είναι άδειο. Και δεν προβλέπεται δυνατότητα αλλαγής τους, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να πληρώνουν ιδιωτικά για να προμηθευτούν κάποιο rapid test και να μπορούν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο. Οι φαρμακοποιοί έχουν απευθυνθεί σχετικά στις αρμόδιες αρχές που τους έχουν ενημερώσει ότι στις νέες παρτίδες που θα λάβουν θα υπάρχουν επιπλέον δοχεία με υγρά. Σημειώνεται ότι χθες τα φαρμακεία θα παραλάμβαναν 240 κιτ για self tests έκαστο με 60 επιπλέον δοχεία υγρών. Ο κ. Λουράντος χαρακτηρίζει την κατάσταση «τραγική». «Εχουμε σηκώσει ένα μαρτύριο άνευ προηγουμένου. Τόσο με τα self tests, όσο και με τον προγραμματισμό των ραντεβού για τα εμβόλια που και αυτό είναι πολύ χρονοβόρο. Και όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα μεγαλώνει».

Την Κυριακή στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, καταγράφηκαν ηλεκτρονικά 977.390 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 3.000 θετικές δηλώσεις.