• 11 Μαΐου, 2021

Έντονος συνωστισμός στο έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα παρά τις απαγορεύσεις (vid)

 Έντονος συνωστισμός στο έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα παρά τις απαγορεύσεις (vid)

Χιλιάδες “μπότηδες” έπεσαν και φέτος από τα ψηλά μπαλκόνια και τα παραθυρόφυλλα, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας προκαλώντας μάλιστα έντονο συνωστισμό, παρά τα μέτρα απαγόρευσης τις συναθροίσεις και με την αστυνομία να είναι απούσα.

Οι εικόνες, που έχουν κυκλοφορήσει στα κοινωνικά δίκτυα προκαλούν έντονο προβληματισμό αφού εκατοντάδες Κερκυραίοι βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, προκειμένου να συμμετέχουν στον εορτασμό της πρώτης Ανάστασης.

Το έθιμο

Το έθιμο των “Μπότηδων” χάνεται στα βάθη των χρόνων και ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στο νησί όταν οι εορτές του Πάσχα και συγκεκριμένα η Ανάσταση επιτρεπόταν στους Κερκυραίους να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Σύμφωνα με το τελετουργικό, χιλιάδες «μπότηδες» (κανάτια) έπεσαν και φέτος από τα ψηλά μπαλκόνια και τα παραθυρόφυλλα, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας για να διώξουν τα «μολύσματα» και μοχθηρά πνεύματα από το νησί, αλλά και να θυμίσουν την Ανάσταση του Κυρίου και την νίκη του έναντι του Άδη.

Το έθιμο, λαμβάνει χώρα, αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία φέτος τελέστηκε με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας γύρω μόνο από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Σκοπός τους είναι να «σκάσουν» στο έδαφος και να γίνουν χίλια κομμάτια, αυτά τα κομματάκια θα πάρουν πολλοί στο σπίτι τους για να τα κρατήσουν ως φυλακτό ή καλοτυχία.

Κατά τη διεξαγωγή του εθίμου ακούγονται κανονιοβολισμοί από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ όλοι ανταλλάσσουν πασχαλιάτικες ευχές.