• 21 Ιουνίου, 2021

Έντεκα Έλληνες μεταξύ των επιβατών του αεροσκάφους της Ryanair – Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

 Έντεκα Έλληνες μεταξύ των επιβατών του αεροσκάφους της Ryanair – Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Έντεκα είναι οι έλληνες επιβάτες της πτήσης FR4978 που απογειώθηκε από την Αθήνα με τελικό προορισμό το Βίλνιους της Λευκορωσίας και υποχρεώθηκε σε προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Σκοπός αυτή της ενέργειας των Λευκορωσικών αρχών ήταν η σύλληψη του ακτιβιστή δημοσιογράφου Ραμάν Πρατάσεβιτς ο οποίος βρίσκοταν στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο φόρουμ των Δελφών.

ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ στον αέρα σε πτήση από Αθήνα προς Λιθουανία – Υποχρεώθηκε σε αλλαγής πορείας και προσγείωση στη Λευκορωσία, συνοδεία μαχητικών

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, γίνονται προσπάθειες για την απελευθέρωση των επιβατών του αεροπλάνου προκειμένου να ολοκληρωθεί η πτήση μέχρι την Λιθουανία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας. 

Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη. 

Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. 

Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή. 

Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής. 

Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες. 

Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.