Ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ: Το Barbaros ανοιχτά της Αμμοχώστου – Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Άγκυρα να σταματήσει τις έρευνες

 Ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ: Το Barbaros ανοιχτά της Αμμοχώστου – Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Άγκυρα να σταματήσει τις έρευνες

Στα ανοιχτά της Αμμοχώστου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, το οποίο το βράδυ της Τετάρτης απέπλευσε από τις τουρκικές ακτές, στο πλαίσιο της τουρκικής Navtex εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα εντοπισμού θαλάσσιων πλοίων marinetraffic.com, το Barbaros βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ανατολικά της Αμμοχώστου και της Αγίας Νάπας.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει εκδώσει Navtex έως τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή των Κατεχομένων, εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, το Barbaros συνοδεύεται από μία φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη σχετίζονται μεταξύ τους» δήλωσε την Τετάρτη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις επέρχονται λίγες ημέρες μετά το κλίμα έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στα ανοιχτά του Καστελλόριζου, με αφορμή την έκδοση τουρκικής Navtex στη θαλάσσια περιοχή.

Ωστόσο, η κατάσταση εκτονώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χάρη στη διεθνή και, κυρίως, γερμανική παρέμβαση, με τον τουρκικό στόλο να αποσύρει τα πολεμικά πλοία από το Αιγαίο. Ταυτόχρονα, το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis αγκυροβόλησε και πάλι στο λιμάνι της Αττάλειας, μην αποπλέοντας προς τη θαλάσσια περιοχή της Navtex.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, ανακοίνωσε την αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών στις «αμφισβητούμενες περιοχές» της ανατολικές Μεσογείου, καλώντας παράλληλα την Ελλάδα σε «ανοιχτό διάλογο άνευ προϋποθέσεων».

Σχετικά Άρθρα