• 27 Φεβρουαρίου, 2021

Ένταση στην ΕΣΗΕΑ: Το παρασκήνιο για την ανακοίνωση μετά την αγωγή Τσίπρα κατά Κουρτάκη, Παπαχρήστου

 Ένταση στην ΕΣΗΕΑ: Το παρασκήνιο για την ανακοίνωση μετά την αγωγή Τσίπρα κατά Κουρτάκη, Παπαχρήστου

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ εκδόθηκε μετά από κλίμα έντασης και σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ ψήφισαν ακροδεξιά, δεξιά και ο Δημήτρης Τσαλαπάτης.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος καταγγέλλει την εμπλοκή του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων σε πολιτικά παιγνίδια για να κρυφτεί το θέμα των νέων κατασταλτικών μέτρων για τις διαδηλώσεις καθώς και τα κυβερνητικά δώρα στους καναλάρχες.

Η Συσπείρωση αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση και στη συνέχεια η ανακοίνωση ψηφίστηκε το βράδυ δια περιφοράς από την ακροδεξιά, την δεξιά και τον Δημήτρη Τσαλαπάτη.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τα δυο μέλη του Δ.Σ της Συσπείρωσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ψήφισαν υπέρ της έκδοσης της ανακοίνωσης η Δημοσιογραφική Συνεργασία και η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τις αγωγές του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά των δημοσιογράφων Ιωάννη Κουρτάκη και Γιώργου Παπαχρήστου, εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που καταφεύγουν σε αγωγές κατά δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα και επαναλαμβάνει τη πάγια θέση του για την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ώστε να παύσει, επιτέλους, η βιομηχανία αγωγών, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι τα θέματα που προκύπτουν από την δημόσια κριτική, η οποία πρέπει πάντα να στηρίζεται στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1998 και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ, δεν πρέπει να επιλύονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων».