• 1 Αυγούστου, 2021

Ενστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης- Διαγράμματα

 Ενστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης- Διαγράμματα

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν για έναν επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 1,074 τρισεκατομμυρίων ευρώ και ένα τριετές ταμείο ανάκτησης κορανοϊών 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι έντονες διαπραγματεύσεις – που διήρκεσαν τέσσερις ημέρες και τέσσερις νύχτες – περιστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό γύρω από το συνδυασμό επιχορηγήσεων και δανείων στο ταμείο ανάκτησης. Οι ηγέτες συμφώνησαν τελικά ότι 390 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ ως δάνεια. Ορισμένες επιχορηγήσεις ανάκαμψης θα διοχετευτούν σε προγράμματα προϋπολογισμού, σε τομείς όπως η απολιγνιτοποίηση και η έρευνα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να υπογράψει τη συμφωνία προϋπολογισμού 1,074 τρισεκατομμυρίων ευρώ – αλλά πολλά μέλη του Κοινοβουλίου λένε ότι ο βασικός προϋπολογισμός πρέπει να είναι μεγαλύτερος και ότι τα «σύγχρονα» προγράμματα όπως η υγεία θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα κεφάλαια. Οι ευρωβουλευτές απαιτούν αλλαγές στο σχέδιο προϋπολογισμού πριν μπορέσουν να δώσουν το πράσινο φως.

Image

Δείτε όλα τα διαγράμματα στο Politico.eu