Ενόχληση Τουρκίας με δηλώσεις Πάιατ: Αμάρτημα στη διπλωματία να υιοθετείς τις θέσεις των οικοδεσποτών σου

 Ενόχληση Τουρκίας με δηλώσεις Πάιατ: Αμάρτημα στη διπλωματία να υιοθετείς τις θέσεις των οικοδεσποτών σου

Με ένα tweet γεμάτο αιχμές η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα εκφράζει την ενόχλησή της για τις δηλώσεις του απερχόμενου Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, χωρίς να τον κατονομάζει.

Η τουρκική πρεσβεία υποστηρίζοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα «αμαρτήματα» για έναν διπλωμάτη είναι να ξεχνά τις θέσεις της πατρίδας του και να υιοθετεί αυτές της χώρας που τον φιλοξενεί.

«Ένα από τα ατυχή αμαρτήματα στην πρακτική της διπλωματίας λέγεται “going native” («γίνομαι ντόπιος»). Συμβαίνει όταν ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου και υιοθετείς αυτές των οικοδεσποτών σου».

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός διπλωμάτης μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του χαρακτήρισε το καλοκαίρι του 2020 ως τη δυσκολότερη περίοδο των ελληνοτουρκικών επί της θητείας του.

Το σημείο το οποίο φέρεται να πείραξε περισσότερο την Τουρκία ήταν αυτό από τη συνέντευξη του Τζέφρι Πάιατ στην Καθημερινή. Αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2020 και λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να ενεργοποιηθούν «έντονα για να βοηθήσουμε ώστε να αποτρέψουμε να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου» αναφέρθηκε και στο σήμερα λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι βελτιωμένες «παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη».

Βαγγέλης Μαρινάκης