• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Ενόχληση Χαρδαλιά για Μύκονο: “Δεν έχουμε προηγούμενα με το νησί…”

 Ενόχληση Χαρδαλιά για Μύκονο: “Δεν έχουμε προηγούμενα με το νησί…”

Το θέμα του τοπικού lockdown που επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά το περασμένο Σάββατο στη Μύκονο, με πλήθος διαμαρτυρίες να διατυπώνονται από τους επαγγελματίες του Τουρισμού και της εστίασης του πιο τουριστικού νησιού της χώρας, δεν έμεινε ασχολίαστο στην ενημέρωση της Πέμπτης, 22 Ιουλίου, από το υπουργείο Υγείας και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πώς καταγράφεται μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά τα μέτρα θα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα (26/7) το πρωί, ενώ τα επόμενα 24ωρα αξιολογηθεί η κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε:

Ποιες είναι οι κορυφαίες επιχειρήσεις της δεκαετίας στην Ελλάδα – Με βάση τα οικονομικά τους στοιχεία

«Σε σχέση τώρα με τη Μύκονο, η οποία βρίσκεται από το προηγούμενο Σάββατο σε καθεστώς πρόσθετων ειδικών μέτρων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δείχνουν υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά και μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ αρχίζει να διαφαίνεται και μια μικρή τάση μείωσης.

Ταυτόχρονα, από τις ιχνηλατήσεις των τελευταίων ημερών, προέκυψε ότι δεν υπάρχουν νέες συρροές στο νησί και ότι τα όποια νέα κρούσματα σχετίζονται με τις ήδη υφιστάμενες συρροές των προηγούμενων εβδομάδων.

Τα πρόσθετα μέτρα, λοιπόν, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από το Σάββατο, δείχνει ότι κατάφεραν μερικώς να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Μέτρα τα οποία ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί και των οποίων την παράταση ή όχι θα αξιολογήσουμε τα επόμενα 24ωρα και εγκαίρως θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική όταν υπάρχει συνωστισμός σε όλη τη χώρα, όπως και στην περίπτωση της Μυκόνου και των άλλων νησιών. Και αυτό ισχύει πρωτίστως στα στενά σοκάκια που υπάρχουν σε πολλούς οικισμούς. 

Να τονιστεί επίσης ότι, από τη Δευτέρα (26/7) θα πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τόσο στη Μύκονο, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που επιδημιολογικά μας προβληματίζουν.

Στο σημείο αυτό, και με δεδομένη την κριτική που ακούστηκε για τα μέτρα στη Μύκονο, θα ήθελα να επισημάνω ότι αν δεν είχαμε προχωρήσει στην λήψη τους, αυτοί οι οποίοι σήμερα μας εγκαλούν, αύριο με περισσή ευκολία θα έστρεφαν πάλι τα βέλη της κριτικής τους ενάντια στην Κυβέρνηση για ολιγωρία, γιατί δεν έλαβε μέτρα ενώ θα έπρεπε να λάβει.

Σκοπός μας είναι η χώρα μας να συνεχίσει να εκπέμπει το μήνυμα ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός και αυτό ακριβώς το μήνυμα στέλνει η λήψη των μέτρων τοπικού χαρακτήρα, με βάση αποκλειστικά και μόνο τα επιδημιολογικά δεδομένα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά την παραπάνω τοποθέτηση, το libre ζήτησε από τον υφυπουργό ένα σύντομο σχόλιό του για τα οριζόντια μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο, με αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες της μερίδας εκείνης των επαγγελματιών του Τουρισμού, της εστίασης και της αναψυχής που είχαν τηρήσει τα μέτρα (εμβολιασμός και υγειονομικά πρωτόκολλα) και τις συστάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου, με την πεποίθηση ότι θα εξαιρεθούν όποιων περιοριστικών μέτρων αφορούν τους αρνητές ή γενικά τους αναποφάσιστους ανεμβολίαστους. Αυτοί, τώρα, βρίσκονται παραπονούμενοι να λένε: «κάναμε τα πάντα και ωστόσο κλείσαμε»…

«Υπάρχει μεγάλος σεβασμός και στην αγωνία και στην ανησυχία όλων εκείνων των ανθρώπων που επενδύουν, έχουν τον επαγγελματικό τους προγραμματισμό.

Αλλά η λογική του ότι «κάναμε τα πάντα και κλείσαμε», προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία έκανε τα πάντα και τήρησε τα μέτρα. Οι εικόνες όμως από τη Μύκονο, είναι εικόνες που αποδεικνύουν ότι δεν ήταν όλοι συντεταγμένοι σε σχέση με τα μέτρα και παρά τους αλλεπάλληλους ελέγχους που προσπαθούμε να κάνουμε στο νησί. Έχουμε ενισχύσει και το προσωπικό των ελέγχων, ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση για τα μέτρα.

Ξαναλέω. Δεν επιδιδόμαστε σε κυνήγι φαντασμάτων. Δεν έχουμε προηγούμενα με κάποιες περιοχές. Κάθε φορά που κάνουμε κάποια αναφορά, το κάνουμε ακριβώς γιατί προβληματιζόμαστε σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση.

Εάν κάποιοι θεωρούν, με απόλυτο σεβασμό, ότι απλά πρέπει να αναγάγουν τις συγκεκριμένες μας πολιτικές στη σφαίρα άλλων λογικών ή προσεγγίσεων, κάνουν λάθος.

Εμείς είμαστε εδώ γιατί θέλουμε όλα να λειτουργήσουν άψογα, θέλουμε να μην υπάρχει διασπορά πουθενά, θέλουμε να μην έχουμε κρούσματα πουθενά και θέλουμε η χώρα μας να παραμείνει ασφαλής.

Και το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι ότι δεν πιεζόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε, δεν κάνουμε πίσω όταν έχουμε να κάνουμε με την ανθρώπινη ζωή!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.