• 20 Ιουνίου, 2021

Εμβόλιο – Εξαδάκτυλος: “Να πάνε να εμβολιαστούν οι άνω των 60 αντί να συζητάμε για τα παιδιά”

 Εμβόλιο – Εξαδάκτυλος: “Να πάνε να εμβολιαστούν οι άνω των 60 αντί να συζητάμε για τα παιδιά”

Για την συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών μίλησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως σημείωσε αρχικά, η καθοδική πορεία των επιδημιολογικών μεγεθών «είναι αργή, πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να την επιταχύνουμε, γιατί έχει οικονομικό αντίκτυπο στη χώρα … οι τουρίστες “περιμένουν” να γίνει “κίτρινη” και “πράσινη” για να έχουμε το τουριστικό ρεύμα που προσδοκούμε». Για να γίνει όμως αυτό,«οι εμβολιασμοί θα πρέπει να προχωρήσουν και με ταχύτερους ρυθμούς αλλά και με ηλικίες που μέχρι στιγμής δεν έχουν προσέλθει. Έχουμε σε μεγάλες ηλικίες ένα 35%-40% που δεν προσήλθε. Πρέπει τώρα να προσέλθουν. Έτσι, θα καταστούν περιττές και συζητήσεις που μας δυσκολεύουν, όπως π.χ. ο εμβολιασμός παιδιών. Αν εμβολιαστούν όλοι όσοι κινδυνεύουν, τίθεται σε άλλη βάση η συζήτηση εμβολιασμού παιδιών, που ίσως διχάσει».

Όπως ανέφερε, «στην Ισπανία και σε άλλες μεγάλες χώρες έχουν πετύχει ποσοστά κοντά στο 100% στις μεγάλες ηλικίες, στην χώρα μας υπολείπονται κατά 35%-40%. Πιθανόν έχει να κάνει λίγο με το γραφειοκρατικό και απρόσωπο του συστήματος, που είναι άψογο μεν, αλλά αποκτά ανθρώπινη μορφή μόνο όταν διαβεί κανείς το κατώφλι του εμβολιαστικού κέντρου. Μέχρι τότε είναι πολύ τεχνοκρατικό. Πέραν αυτού, ενδεχομένως υπάρχει και μία αποφυγή. Αν υπάρχει, είναι μία πολύ κακή θεώρηση των πραγμάτων, ειδικά από τους άνω των 60 που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από όλους τους άλλους, αυτούς που ακόμη και τώρα κάνουν θυσίες. Οι καλλιτέχνες π.χ. που δεν παίζουν και ταλαιπωρούνται είναι σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Πρέπει λοιπόν και αυτή η ηλικιακή ομάδα (σ.τ.σ. οι μεγάλες ηλικίες) να προσέλθει, να πετύχουμε υψηλά ποσοστά, για να προχωρήσουμε ως κοινωνία και οικονομία, αλλά και για να τεθούν υπό διαφορετικό πρίσμα τα ερωτήματα για τους μικρότερους».

Άγρια δολοφονία στη Βάρη – Μαφιόζικη εκτέλεση με σφαίρα στο κεφάλι στη μέση του δρόμου

«Αν οι άνθρωποι άνω των 60 ετών, που κινδυνεύουν και έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθούν σε ΜΕΘ, που “δίνουν” τις μερικές δεκάδες που χάνουμε καθημερινά, αν είχαν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικούς αριθμούς (γιατί είχαν την ευκαιρία), τότε και η η εικόνα της πανδημίας θα αλλάξει βοηθώντας την οικονομία της χώρας, αλλά και τα ερωτήματα που τίθενται για εμβολιασμό στις νεαρότερες ηλικίες θα τεθούν υπό τελείως διαφορετικό πρίσμα», επανέλαβε ο κ. Εξαδάκτυλος.