• 18 Ιουνίου, 2021

Εμβόλιο: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανάγκη τρίτης δόσης λέει ο ΕΜΑ

 Εμβόλιο: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανάγκη τρίτης δόσης λέει ο ΕΜΑ

Τα διαθέσιμα στοιχεία για τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια Covid-19 δεν δείχνουν να υπάρχει ανάγκη για τρίτη, ενισχυτική δόση, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. O EMA βρίσκεται πάντως σε επαφή με τις παρασκευάστριες εταιρείες, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι τρίτη δόση δεν απαιτείται. Για την τελική απόφαση θα χρειαστούν «επιπλέον ενδείξεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

H Pfizer είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα χρειαστεί πιθανότατα τρίτη, ενισχυτική δόση σε διάστημα 8-12 μηνών μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Η Pfizer έχει εξάλλου ξεκινήσει τις δοκιμές διπλού εμβολίου για τον κοροναϊό και τον πνευμονιόκοκκο, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως τρίτη δόση για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων έναντι του Covid-19.

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση της Novavax, που δοκιμάζει συνδυαστικό εμβόλιο για Covid-19 και εποχική γρίπη.

Παρόλα αυτά, περισσότεροι από 12 διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και ειδικοί των εμβολίων, δήλωσαν στο Reuters ότι ο αρχικός εμβολιασμός ίσως προσφέρει προστασία διαρκείας έναντι του αρχικού κοροναϊού και των νέων στελεχών που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ορισμένοι από τους ειδικούς αυτούς δήλωσαν ανήσυχοι, για το γεγονός ότι οι προσδοκίες του κοινού καθορίζονται από στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας αντί από επιστήμονες, αν και πολλοί συμφωνούν ότι είναι σώφρον εκ μέρους των εταιρειών, να προετοιμάζονται για ενδεχόμενη τέτοια ανάγκη.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Cell Reports Medicine, δείχνει εξάλλου ότι τα αντισώματα μπορεί να φθίνουν μετά τον εμβολιασμό ή τη φυσική λοίμωξη, ωστόσο η λεγόμενη κυτταρική ανοσία, μέσω των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.